Eker, Kahramanmaraş'ta bir fabrikanın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bundan 9 sene önce 24 milyon hektar araziyi işleyerek 23 milyar dolar hasılat elde ettiğini, ancak şimdi bunun 62 milyar dolara çıktığını belirtti.
Türkiye'nin 9 yıl önce 23 milyar dolar hasıla ile Avrupa'da 4. sırada bulunduğunu hatırlatan Eker, şöyle konuştu:
''Dünyada ise 11. sırada bulunuyorduk. Bugün geldiğimiz noktada 24 milyon hektar arazi işliyoruz ama bu 24 milyon hektar araziden artık 23 milyar dolar değil 62 milyar dolar hasıla elde ediyoruz. Ülkemiz 62 milyar dolar tarım hasılası ile Avrupa ülkeleri içerisinde 1 numara, büyüklük itibari ile de dünya ülkeleri içerisinde de 7. sıraya yükseldi.''
Tarımda İspanya, Fransa ve İtalya'yı aştıklarını birinci büyük tarım ekonomisi ülkesi haline geldiklerini anlatan Eker, bunun Türk milletinin, Türk tarım işçisinin ve Türk sanayicisinin başarısı olduğunu dile getirdi.
-''Gıda, bizim gelecekte geliştirmemiz gereken bir sahadır-''
Türkiye'nin tarım potansiyelini her gün biraz daha artırması gereken bir alan olduğuna dikkati çeken Eker, ''Gıda, bizim gelecek için de geliştirmemiz gereken bir sahadır. Tarım sektörü derken içinde havancılık, gıda, balıkçılık ve su ürünlerinin yer aldığı bütün bir tarım sektöründen bahsediyorum. Biz bunları hükümet olarak stratejik bir sektör olarak ele aldık. Türkiye'de ilk defa tarım arazilerinin her iki buçuk dönümlük segmentinde hangi zirai ürünler hangi verimlik düzeyi ile yetiştirilebilir bunun çalışmasını yaptık. Türkiye'de bu bir ilktir. İki yıl süren uzun bir çalışmayla Türkiye'nin tarımsal üretim havzalarını belirledik'' dedi.
Türkiye'de topraklarının tamamının verimilik düzeyinin il il, ilçe ilçe ortaya çıkartıldığını aktaran Eker, şöyle konuştu:
''Türkiye'nin herhangi bir bölgesi, herhangi bir ili, herhangi bir ilçesinin her hangi bir köyünün her iki buçuk dönümünde hangi ürün hangi verimlilik düzeyi ile dünya standartlarına göre yetiştirilebilir biz bu bilgiye sahibiz. Bunu biliyoruz. Zaten stratejimizin esasını bu oluşturuyor. Bakınız Türkiye'ye tarım ülkesi denilirdi fakat Türkiye bir tarım kanununa 2006 yılında bizim dönemimizde kavuştu. Türkiye'nin bir tarım kanunu yoktu arkadaşlar. Bir tarım yasası Türkiye'de çıkarılmamıştı, bunu biz çıkardık. Ülkemiz Cumhuriyetin kuruluşunun 83. yılında bir tarım kanunu çıkardı. Bu bizim meseleye stratejik olarak nasıl baktığımızı, nasıl yaklaştığımızı göstermesi bakımından önemlidir.''
-Türkiye süt üretimini 9 yıl içerisinde 8 milyon tondan 15 milyon tona çıkarmıştır-''
Eskiden tarım içerisinde hayvancılığın üvey evlat durumda olduğunu savunan Eker, şöyle devam etti:
''Bir ülke düşünün tarımın en önemli sektörlerinden biri olan hayvancılığa toplam verdiği desteğin sadece yüzde 4'ünü veriyor. Böyle bir yaklaşımla siz bir ülkede tarımı, hayvancılığı güçlendirebilir misiniz- Ama bunların hepsi geride kaldı. Bugün Türkiye hayvancılığa verdiği desteği yüzde 27'ye çıkarmış bir ülkedir. Yani yüzde 4 pay verilirken bugün biz yüzde 27 pay ayırıyoruz. Türkiye süt üretimini 9 yıl içerisinde 8 milyon tondan 15 milyon tona çıkarmıştır. Ayrıca sütün kalitesinin arttırılması, sanayide işlenen sütün miktarının arttırılması ve hijyen kalitesinin artırılarak geliştirilmesi bizim öncelikli hedeflerimiz içerisindedir.''
Yıl sonu itibari ile 2 milyarı aşan bir hayvancılık desteğinin olacağını belirten Eker, ''Küçükbaş hayvancılığı biz geliştirdik. Çünkü Türkiye'de şehirleşme ile birlikte koyun ve keçi sayısında azalma yaşıyordu. İlk defa 2011 yılında son 10 yıla nispetle artık azalma değil yukarı doğru bir artma yaşamaya başladık. Şu anda koyun ve keçi sayısında 32 milyonu aştık. Ayrıca son 2 yılda keçi oranında yaklaşık yüzde 40'lık bir artış sağladık'' ifadelerini kullandı.
Eker, sütün hijyen kalitesini arttırarak uluslararası ve özellikle Avrupa Birliği pazarına girmek suretiyle ihracata katkı sağlama içerisinde olduklarını sözlerine ekledi.
Muhabir: İsmail Hakkı Demir-İzzet Mazı / Ahmet Caner Baysal
Yayıncı: Şükran Yücel
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Açıklaması
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, ''Bir ülke düşünün tarımın en önemli sektörlerinden biri olan hayvancılığa toplam verdiği desteğin sadece yüzde 4'ünü veriyor. Böyle bir yaklaşımla siz bir ülkede tarımı, hayvancılığı güçlendirebilir misiniz- Ama bunların hepsi geride kaldı. Bugün Türkiye hayvancılığa verdiği desteği yüzde 27'ye çıkarmış bir ülkedir'' dedi.