Buldan'a bağlı Yenicekent beldesi ile Oğuz, Bölmekaya, Doğanköy ve Mahmutlu köylerinde başlatılan üzüm hasat çalışmaları Alaşehir, Sarıgöl, Sarayköy gibi çevre ilçelerden gelen yaklaşık 2 bin mevsimlik işçi tarafından sürdürülüyor.
Sabah erken saatlerde başlayan üzüm kesme işlemi sırasında erkek işçiler kesilen üzümlerin selelere konulması ve taşınması işlemini yürütürken, kadın işçiler de yaklaşık 40 dereceye varan sıcakta güneşin yakıcı etkisinden kurtulmak için uzun kollu giysiler giyerek, özel bağ makaslarıyla üzümleri kesiyorlar.
Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine, Denizli'nin Ege bölgesinde Manisa'dan sonra en geniş bağ alanlarına sahip il olduğunu belirtti.
Kutlu, Denizli'nin yaklaşık 450 bin dekar bağ alanına sahip olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
''Bölgemizde ilk turfanda çekirdeksiz üzüm hasadı Buldan ilçemize bağlı Yenicekent beldesinde gerçekleşmektedir. Hasat başladı, üreticilerimiz pazarlama konusunda rahat. Kilo fiyatı 1 lira civarında. Bölgemizde yetişen üzümler bağdan direkt işleme tesislerine gidiyor, oradan AB ülkelerine ve Rusya'ya ihraç ediliyor. İhracat erkenci çeşitlerde başladı, önümüzdeki hafta itibarıyla da çekirdeksiz üzümlerde de ihracat başlayacak.''
-''Geçen yıl 167 bin ton üzüm ihraç edildi''-
Entegre Kontrollü Ürün Yönetimi Projesi kapsamındaki bahçelerde üretimin her aşamasının, ziraat mühendisleri tarafından kontrol edildiğini dile getiren Kutlu, ''Pazara sunulmadan önce de gerekli numuneler alınmakta ve üreticilere bir sertifika verilmekte. Üreticimiz de bu sertifika ile ürünü çok rahat pazarlamaktadır. İlimizden en fazla ihracat, Rusya Federasyonuna yapılıyor. Ondan sonra AB ülkeleri geliyor'' dedi.
Denizli'de 2011 yılında 440 bin 493 dekar alanda 373 bin 794 ton üretiminin gerçekleştiğini belirten Kutlu, şöyle devam etti:
''Denizli, Manisa'dan sonra üzüm üretiminde ikinci sırada bulunuyor. Geçen yıl 167 bin ton üzüm ihraç edildi. Sofralık olarak sultaniye çekirdeksiz ve çekirdekli üzümler genellikle Buldan, Çal, Honaz ve merkez ilçede üretiliyor. Denizli'de 99 bin dekar alanda 52 bin ton da şaraplık üzüm üretiliyor.''
-İhracat hazırlıkları tamamlandı-
Buldan Ziraat Odası Başkanı Muammer Al ise Türkiye'nin ilk turfanda üzüm hasadının Buldan'a bağlı Yenicekent beldesi ile Oğuz, Bölmekaya, Doğanköy ve Mahmutlu köylerinde yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:
''Çiftçilerimizin yıl boyunca bin bir emek harcayarak ürettikleri üzümlerde hasat başladı.
Önümüzdeki hafta ihracat için kesimler başlayacak, hazırlıklar tamamlandı. İlçemiz çevresinde Sultaniye üzümünün yanı sıra razaki, superior, red globe, alfanso ve Antep karası gibi türler de yetiştiriliyor. Üreticilerimizin yıl boyunca ürettiği üzümler çevre ilçelerden gelen mevsimlik işçiler tarafından özenle toplanarak paketleniyor'' dedi.
Muhabir: Mustafa Dermencioğlu-Samet Kıyak
Yayıncı: A. Fatih Tekcan
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kutlu'nun Açıklaması
Türkiye'de mevsimin ilk turfanda Sultaniye çekirdeksiz üzüm hasadı Denizli'nin Buldan ilçesinde başladı.