Özdemir, tüketici odaklı perakendeci ve tedarikçi verimliliği temasıyla 8 Ekim'de ikincisi düzenlenecek "GPD – Ortak Gelişim Kongresi" öncesinde basın mensuplarına bilgi verdi.
Sektörün moral ve motivasyona ihtiyacı olduğunu vurgulayan Özdemir, bu büyük buluşmanın, tüketici odaklı gelişmede verimliliği artırarak her kesimin kazanacağı bir ortam yaratacağına inandıklarını söyledi.
Özdemir, konferansın üretici ve tedarikçiyi bir araya getireceğini anlatarak, pazarlığın, satışın ve ticaretin olmadığı bir ortamda buluşmanın önemli sonuçlar doğurabileceğini kaydetti.
Konferansın sponsorları arasında Ülker, Ünilever, Pepsi, Coca Cola ve P&G'nin de bulunduğunu aktaran Özdemir, Pepsi ve Coca Cola'yı aynı masaya oturtmanın büyük bir başarı olduğunu ifade etti.
Özdemir, perakende sektörünü, kendi operasyonlarını tüketicinin talepleri doğrultusunda geliştiren, gelişime ayak uydurabilmek için kendisiyle birlikte tüm tedarikçilerin de gelişmesine öncülük eden, katma değeri yüksek bir sektör olarak nitelendirdi.
Bu gelişim sürecinde başarılı olabilmek ve kaynakları verimli kullanabilmek için perakendeciler ve üreticiler olarak, aralarındaki diyalog ve iletişimi iyi kullanmaları gerektiğinin altını çizen Özdemir, kongreye özellikle Anadolu'dan tedarikçilerin katılacağını belirtti.
Özdemir, şöyle devam etti:
"Kongrede onların tanıtımı da olacak. Elimizdeki verilerle Anadolu'dan 150 kadar tedarikçinin geleceği öngörülüyor. Toplam tedarikçi ve perakendeci olarak 750 kişi yani yaklaşık 350 firmanın katılımını bekliyoruz. Anadolu firmalarının bu tip organizasyonlarda yer almaları, onların gelenekselden tamamen başka bir boyuta girmelerine vesile olabiliyor. Buradaki tedarikçilerle perakendeciler kongrenin ilk saatinde 1 dakikalık görüşmelerle tanışacak. O ilk andaki 'merhaba' kırıldıktan sonra, insanlar birbiriyle daha rahat konuşabiliyor. Lokal tedarikçiyi bantlarımıza taşımak bizim için de önemli olacak."
- Et fiyatlarındaki artış
Özdemir, ürün fiyatlarını artırmayı kimsenin istemediğini, ürüne gelen zammın en azından süre olarak ertelenmesi için pazarlık yapan arkadaşları bulunduğunu söyledi.
Et fiyatlarındaki artışa da değinen Özdemir, "Ette çok enteresan bir şeyler var. Ette üretim artıyor, geçen yıl üretilen etin aşağı yukarı yüzde 15 üzerinde bir et üretimi var Türkiye'de. Tüketim de o kadar artıyor enteresan bir şekilde. Azalma yok et üretiminde ve fiyat da artmış. Fiyat artıyor, tüketim artıyor, üretim artıyor. Etin böyle bir karnesi var" diye konuştu.
Özdemir, gıda ürünlerinin zamlanmasının doğa koşulları, iklim, ithalat, ihracat, fire oranları ve dengeli ekim yapılamamasına bağlı olduğunu anlattı.
Alışveriş sepetlerinin küçüldüğünü ancak marketlerde alışveriş sıklığının arttığını aktaran Özdemir, bunun bir trend olarak öne çıktığına işaret etti.
- "24 bin satış noktasında 40 milyar dolarlık ciro"
Özdemir, her gün ülkenin neredeyse üçte birinin kendi mağazalarına girip çıktığını, perakende sektöründe dernek üyelerinin toplam 24 bin satış noktasında 40 milyar dolarlık cirosunun olduğunu belirtti.
Evinin tüm alışverişini kendi marketlerinden yaptığını vurgulayan Özdemir, "kendi çocuğuna yedirmeyeceğin hiçbir şeyi satma" prensibini benimsediklerine dikkati çekti.
Konuşmasında yerli üretimin önemine dikkati çeken Özdemir, "Geçen yıl ithal muzdan daha çok yerli muz sattık. Yerli muz daha lezzetli. Aynı örneği kivi ve avakodo için de verilebiliriz" dedi.
- "2015'in ilk yarısındaki istihdam artışı yüzde 15 oldu"
Özdemir, gündemdeki ekonomik konulara ilişkin de değerlendirmelerde bulunarak, modern gıda perakende sektörünün haziran ayı itibarıyla yıllık büyümesinin yüzde 10'u bulduğunu söyledi.
Bu yılın ilk yarısındaki istihdam artışının ise yüzde 15 olduğuna dikkati çeken Özdemir, "Sektörde şu anda bu paralelde büyüme bekliyoruz. Bizim beklentimiz hep büyük ancak gelecek yıl konjonktür ne getirecek bilemem. Perakendede her yıl yüzde 8-9 büyüme bekliyorum. Ancak indirim pazarı biraz daha iyi büyüyor. Bunun nedeni ekonomi... Alım gücünün kısmen azalması da diyebiliriz. Alım gücü azaldıkça market markalı ürünler fiyat avantajı yakalıyor. Dolayısıyla onların büyümesi mağaza markalı ürünlerden fazla oluyor" ifadelerini kullandı.
GPD Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir’in ev sahipliğindeki bilgilendirme toplantısına Carrefoursa Genel Müdürü Mehmet Nane, Beğendik AŞ İcra Kurulu Başkanı ve Real Genel Müdürü Hacı Beğendik, D-Ream Direktörü John Sytmen, Metro Group Türkiye Temsilcisi Kaan Ünver, Özay Hukuk Kurucusu Merter Özay, Uyum Gıda Genel Müdürü Mustafa Songör, Tchibo Türkiye Genel Müdürü Tuba Yapıncak, İttifak Holding Perakende Grubu Danışmanı Sıtkı Erben ve GPD Genel Sekreteri Füsun Tavus ile GPD Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı.
- "2. Ortak Gelişim Kongresi"
Türkiye’nin en önemli gıda perakendecilerinin, gıda servis zincirlerinin ve tedarikçilerinin İstanbul’da buluşacağı "2. Ortak Gelişim Kongresi", tedarikçiler ile sektörün önemli oyuncularının katılacağı "tanışma maratonu" ile başlayacak.
Özellikle Anadolu'daki tedarikçiler için de önemli bir fırsatlar sunacağı belirtilen tanışma maratonu, kongrenin başında katılımcıların doğrudan iletişim kurmasını sağlayacak.
Kongredeki oturumlarda sektörün önde gelen ulusal ve uluslararası oyuncuları, katılımcılarla deneyimlerini paylaşacak. Kongrede ulusal ve yerel gıda market zincirleri, gıda servis zincirleri, tedarikçiler ve çözüm ortakları kuruluşlardan toplam 750 profesyonel bir araya gelecek.
Gıda Üreticileri, '2. GPD-Ortak Gelişim Kongresi' Öncesinde Bir Araya Geldi
Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, "2. GPD-Ortak Gelişim Kongresi"nin üretici ve tedarikçiyi buluşturacağını belirterek, "Pazarlığın, satışın ve ticaretin olmadığı bir ortamda buluşmak önemli sonuçlar doğuracaktır" dedi. Et fiyatlarındaki artışı da değerlendiren Özdemir, "Ette çok enteresan bir şeyler var. Geçen yıl üretilen etin aşağı yukarı yüzde 15 üzerinde bir et üretimi var Türkiye'de. Tüketim de o kadar artıyor enteresan bir şekilde. Fiyat artıyor, tüketim artıyor, üretim artıyor. Etin böyle bir karnesi var" diye konuştu.