Gıdı bölgesinin estetik önemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Karacalar, “Boyun bakımı genellikle ihmal edilen, fakat yüz kadar değerli bölgelerimizden biridir. Düzgün bir boyun, yüzün güzelliğine önemli katkıda bulunur. Tersi ise yüz güzelliğine çok şey kaybettirir. Gergin ve sağlıklı cilde sahip silindirik bir boyun üzerinde yüz zarif bir şekilde yükselmelidir. Gıdının oluşması profil estetiğinin bozulmasına neden olurken, yüze daha yaşlı bir ifade verir” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, gıdı estetiğinin nasıl yapıldığına dair şu bilgiyi verdi:
“Gıdı bölgesindeki fazlalıkların nedeni çeşitlidir, bu nedenle tedavi de nedene göre değişir. Deri altı yağ dokusu fazlalığı neden ise bu fazlalık liposuction, lazer liposuction ya da vaser 4D ile alınabilir. Özellikle son iki yöntemin yüzde 20-30 kadar sıkılaştırıcı etkisi olabilir. Bu işlem lokal anestezi altında kolayca yapılabilir, dikiş gerektirmez. Yağ fazlalığı boyun kası altında ise bunun traşlanması için çene altından küçük bir kesi gerekir. Bu işlemde lokal anestezi altında yapılabilir. Boyun kası gevşemesine bağlı ise çene altından küçük bir kesi ile gevşemiş kas boyun ön bölümü boyunca sıkılaştırılır. Hindi boynu deformitesi olarak bilinen deri sarkması eşlik ediyorsa bunu ya boyun ön bölümünden ya da kulak arkasından çıkarmak gereklidir.”
Prof. Dr. Ahmet Karacalar, gıdı estetiğindeki yeni yöntemi şöyle anlattı: “Yağ yanında boyun kasında ayrılma var fakat sarkma yoksa endoskopik ön boyun germe yeni teknoloji olarak öne çıkıyor. Çene altında 3-4 mm’lik teleskopla girilerek boyun kasına korse gibi şekil verilebilir ve silindirik boyun konturu tekrar sağlanabilir. İşlem sırasında boynun görüntüsü büyütülmüş bir şekilde fiber kablolar ile ekrana aktarılmakta ve ayrıntılı bir şekilde boyun anatomisi görülebilmektedir. İşlem sırasında cadı çenesi olarak bilinen çene ucu sarkmaları düzeltilebilir. İşlem sonrası iyileşme hızlıdır. İşlem lokal anestezi altında yapılabilir. Görünür bir yara izi bırakmaz. Özellikle fazla sarkmamış fakat gevşek ve çene-boyun hattı yeterince belirgin olmayan durumlarda boyun şemsiye askı oldukça etkilidir. Çene-boyun hattı boyunca iki şemsiye askı ile işlem lokal anestezi altında yapılır. Çene altı yağ fazlalığı var ise bu işlem sırasında fazlalığın çekilmesi önemlidir. İşlem sonrası işe ve sosyal hayata dönüş hızlıdır. Etki süresi 3-4 yıla kadar uzayabilir.”
Gıdı Estetiğiyle Gençliğe Geri Dönüş
Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karacalar, çene altındaki dolgunluk yani ’gıdı’, çok genç yaşta bile ortaya çıkabilen, estetik açıdan rahatsızlık veren bir problem olduğunu belirtti.