Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği (GİMDES), Helal Gıda konusunda araştırma yapmak, uluslararası faaliyet gösteren firmalar arasında helal gıda standardı oluşturmak üzere Malezya’da temaslarda bulundu. GİMDES Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü’nden bir yetkili Dünya Helan Konseyi’nin Yönetim Kurulu toplantısında yer aldı. Toplantıda ’Helal’ kavramının yalnızca gıda ile sınırlı olmadığından başka alanlarla da helalin yaygınlaşması için çalışmalara başlanması gibi konularının üzerinde duruldu. GİMDES yetkilisi ilk olarak Malezya Helal Sertifikalama Kurumu’nun (JAKİM) her yıl üyelerinin katılımı ile yapılan toplantısında bulundu. Daha sonra Dünya Helal Konseyi’nin (WHC(World Halal Council) her yıl Malezya’da düzenlediği Yönetim Kurulu yarı yıl toplantısına katıldı.
GİMDES’in konuya ilişkin yaptığı açıklamada toplantılarda durulan konular şu şekilde belirtildi: “Helal kavramı yalnızca gıda ile sınırlı olmadığından başka alanlarla da Helalin yaygınlaşması için çalışmalara başlanacak. New Dimension for Halal (Helal için Yeni Boyutlar) adı altında başlatılan bir çalışma ile hem idari, hem de sosyal alanlarda yeni düzenlemeler yapılacak. Mesela kesin olarak yasaklanan Riba (Faiz)’in yok edilmesi için gayret gösterilecek; faizsiz ekonomi ve bankacılık sisteminin kurulması ve geliştirilmesi sağlanacak; Helal sertifikalandırma yaparken faize bulaşılmamış olmasına özen gösterilecek. Velhasıl, Helalin sosyal hayatın tüm vechelerini kapsaması yeni düzenlemelerin amacı olacak.
Bu maksatla ilk etapta ’Halal Management Council’ oluşturulacak. Bu konsey, devlet, ilgili kurumlar (üniversiteler, araştırma merkezleri vb) ile diğer (STK, endüstri vb) gibi toplum katmanlarından teşekkül edecek. JAKIM’in rolü, sertifikalandırma, Fetva ve idari hizmetlerle sınırlı olacak.
Tıbbi cihaz ve ürünlerin helalliği sorgulanmıyor. Mesela cerrahide kullanılan dikiş iplikleri sentetik ve tabii olabilir. Tabii olanlar koyun, inek veya domuz veya diğer hayvanlardan elde edilebilir. Maalesef bu ipliklerin çoğu Çin ve Hindistan’da imal ediliyor. Bazı protezlerde jelatin kullanılıyor. Dolayısıyla bu tür tıbbi ve cerrahi ürünler Helallik açısından yüksek riskler taşıyor. Ne yapmak lazım? Önce insanlarda bilinci arttırmak lazım. Sonra standart oluşturmak ve bunu uygulamak ve uygulatmak lazım. Hastalar, doktorlar, hemşireleri hastabakıcılar, satınalmacılar bu konuda bilinçlenecek.
Oturumların sonunda, söz alınarak Helal kavramının hiç bir yerinde Gayri-Müslimlerin yer alamayacağı ve çalışmaların bu yönde sürdürülmesi gerektiği; ayrıca Helal sertifikalandırmanın en takvalı insanı tatmin edebilecek seviyede ciddi ve yüksek standartta yapılması gerektiğine binaen akredite edilecek Helal kurumlarının aynı yüksek standardda denetim ve gözetime tabii tutulmasının elzem olacağına dikkat çekildi“.
Gimdes, Dünya Helal Konseyi Toplantısına Katıldı
GİMDES, Dünya Helal Konseyi’nin her yıl Malezya’da düzenlediği Yönetim Kurulu toplantısında yer aldı. Toplantıda ’Helal’ kavramının yalnızca gıda ile sınırlı olmadığından başka alanlarla da helalin yaygınlaşması için çalışmalara başlanması gibi konularının üzerinde duruldu.