Büyüközer, helal gıda sektörüne ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, helal gıdaya olan talebin 2009 yılından bu yana artış gösterdiğini belirtti.
''Biz 2009 yılında bu işe başladığımızda yılda 30-40 müracaat alırken, bugün geldiğimiz noktada ayda 20-30 müracaat alıyoruz'' diyen Büyüközer, başvuran firmaların yaklaşık yüzde 40'ının sertifika alabildiğini kaydetti.
Sertifika alma sürecinin firmaların hazırlığına göre değiştiğini söyleyen Büyüközer, ''Bir haftalık süreçte sertifika alan firmalar da var, süreci aylarca süren firmalar da mevcut'' dedi.
-Ramazan'da sertifika talebi yüzde 50 arttı-
Büyüközer, ''Helal Gıda Sertifikası'na talep günden güne artıyor ancak Ramazan'da sertifikaya olan müracaatlar yüzde 50 artış gösterdi'' dedi.
Helal ürünlerin satıldığı ve Türkiye'de sayısı 7 olan ''Helal Dünya Marketleri''nde de Ramazan ayı boyunca yüzde 50-100 arasında satışların arttığına dikkati çeken Büyüközer, bunun marketlere göre farklılık gösterdiğini söyledi.
-Bal firmaları da sertifika alıyor-
Balın da sertifika alan ürünlerden olduğuna işaret eden Büyüközer, ''Sahte bal olayı patlayınca halkın bal firmalarına olan güveni azalmıştı ancak biz şu ana kadar yapılan başvuruların ve incelemelerin ardından 5-6 firmaya sertifika verdik'' ifadelerini kullandı.
Büyüközer, en çok sertifika talebinin et, özellikle tavuk eti için ciddi bir talebin bulunduğunu ifade ederek, peynir ve süt ürünlerine de yoğun talep geldiğini söyledi.
Büyüközer, ''Bugüne kadar toplam 260 firmaya Helal Gıda Sertifikası verdik, ürün sayısı bakımından 1.000'i geçmiş bulunuyoruz, 3'ü tavuk firması olmak üzere 10 firmanın sertifikasını da iptal ettik'' diye konuştu.
-''Türkiye'nin 40-50 milyar dolarlık helal gıda potansiyeli var''-
Helal gıdanın büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkati çeken Büyüközer, Türkiye'nin 40-50 milyar dolarlık helal gıda potansiyelinin bulunduğunu söyledi.
İyi bir organizasyon olursa bu rakamın daha yukarılara çıkabileceğinin altını çizen Büyüközer, şunları kaydetti:
''Türkiye'nin 40-50 milyar dolarlık helal gıda potansiyeli var, ancak bu iyi organize edilebilirse 70-100 milyar dolara kadar çıkabilir. Dünya geneline baktığımız zaman bizim helal gıda konusundaki bilinç durumumuz daha iyi, dünyada en iyi ülke olarak da Malezya'yı gösterebiliriz. Orada market ve restoranlara kadar her yerde Helal Gıda Sertifikası'nın asıldığını görüyorsunuz.''
-GİMDES ve WHC-
GİMDES, Türkiye'de helal ve sağlıklı ürünleri araştırmak ve sertifikalandırmak üzere 2005 yılında bir sivil toplum kuruluşu olarak kuruldu. 2008 yılında WHC'ye üye olan GİMDES, Malezya, Endonezya ve bazı Arap ülkelerinin ithal gıdalarda Helal Gıda Sertifikası şartı aramaları üzerine bu ülkelerden akreditasyon alarak 2009 yılında Helal Gıda Sertifikası vermeye başladı.
2011 yılında Türkiye'nin 14,2 milyar dolar olarak gerçekleşen gıda ihracatının 2 milyar doları GİMDES tarafından verilen helal gıda sertifikaları ile gerçekleşirken, GİMDES'in 2009'dan bu yana beyaz ve kırmızı et ile süt ürünlerinin ağırlıkta olduğu 260 firmaya verdiği sertifikalarla yapılan ihracat 4 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.
WHC ise 1999 yılında Jakarta'da kuruldu ve Helal Gıda Sertifikası ve akreditasyon süreçlerinin standardize edilmesi amacıyla dünya genelinde yaklaşık 50 ülkenin Helal Gıda Sertifikası veren organizasyonlarının bir araya geldiği bir çatı kuruluş olarak faaliyetlerini yürütüyor.
Yayıncı: Zülal Eser
GİMDES Yönetim Kurulu Başkanı Büyüközer Açıklama Yaptı
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırmaları Derneği ve Dünya Helal Konseyi Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Ramazan ayının etkisiyle ''Helal Gıda Sertifikası''na ve bu sertifikaya sahip ürünlere talepte büyük artış yaşandığını ifade etti.