Gine'de Ebola salgınının yayılmasına ve olası terör olaylarına karşı önlemler üst seviyeye çıkarıldı.
Gine, bir yandan sınır komşusu Fildişi Sahili'nde Gran Basam Otel'ine 13 Mart'ta düzenlenen terör saldırısından sonra güvenlik konusunda önlemleri arttırırken, diğer yandan birkaç hafta önce yeniden görülmeye başlanan Ebola virüsüyle mücadele etmeye çalışıyor.
Jandarma sözcülerinden Mamadu Alpha Barry, ülkede terör tehdidi bulunduğunu ve bu kapsamda tedbirler aldıklarını söyledi. Barry, olası bir tehdide karşı anında müdahale edebilecek birliklerin de hazır beklediğini, kamu alanları, otel ve turistlerin bulunduğu diğer bölgelerde güvenlik seviyesinin yükseltildiğini bildirdi.
Bu çerçevede başkent Konakri'nin Dixinnun bölgesindeki Palm Camayenne Otel'inin girişinde çok sayıda polis ve jandarma güvenlik kontrollerine başladı. Otele gelen müşteri ve ziyaretçiler girişte kontrol ediliyor ve her aracın içi tek tek aranıyor. Ayrıca ülkedeki birçok otelde de benzer önlemler alınıyor.
Güvenlik görevlileri, komşu ülkelerde terör olaylarının yaşandığına dikkati çekerek, otelin güvenliğini nöbetleşe sağladıklarını dile getirdi. Ayrıca Ebolaya karşı da otele giriş yapan müşterilerin ateşi ölçülüyor ve ellerini yıkamaları şart koşuluyor.
Öte yandan, AA muhabirine konuşan ABD'li vatandaşlar, terör tehdidi nedeniyle ülkelerinin Gine'nin yanı sıra Burkina Faso, Senegal ve Fildişi Sahili'ne seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu kaydetti.
- Ebola salgını riskine karşı önlemler -
Gineli yetkililer, son birkaç haftadır Ebola salgını riskiyle de mücadele ediyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Gine'de geçen yıl yok edildiğini duyurduğu Ebola virüsü, mart ayının başında yeniden ortaya çıktı. Ebola yüzünden yıl başından bu yana 7 kişi yaşamını yitirdi. DSÖ'nün son raporuna göre, ülkede 171'i yüksek olmak üzere binden fazla kişi Ebola'ya yakalanma riski altında bulunuyor.
Geçen hafta Ebola virüsünü halk sağlığını tehdit eden küresel acil durum kategorisinden çıkaran DSÖ, virüsün seyrek aralıklarla da olsa kendini gösterdiğini ancak küresel yayılma riskinin düşük olduğunu bildirmişti.
Örgüt, Gine'de 2013 yılının sonunda patlak veren, dünyada 11 bin 300'den fazla kişinin ölümüne yol açan ve toplam 28 bin kişiye bulaşan Ebola salgınının, Aralık 2015'te sona erdiğini duyurmuştu. Ebola ile Mücadele Koordinasyonu Başkanı Sakoba Keita, alınan önlemler sayesinde virüsün yayılmasının engellendiğini kaydederek, sağlık önlemlerine uyma koşulu ile Gine'nin yeni Ebola dalgasını iki hafta içinde ortadan kaldıracak kadar donanıma sahip olduğunu vurgulamıştı.
- Teröre hedef olan Batı Afrika ülkeleri -
Batı Afrika ülkelerinden Fildişi Sahili, Burkina Faso ve Mali yakın zamanda terör saldırılarına sahne oldu.
Fildişi Sahili'nde Abidjan'a 40 kilometre mesafedeki 'Gran Basam' tatil köyünde 3 otele 13 Mart'ta saldırı düzenlenmişti. İslami Mağrip El Kaidesi'nin (AQMI) üstlendiği saldırıda, 19 kişi yaşamını yitirmişti.
Burkina Faso'nun başkenti Vagadugu'da AQMI'nin ocak ayında Le Splendid Otel'e düzenlediği terör saldırısında ise 30 kişi ölmüştü.
Mali'de El Kaide bağlantılı El Murabitun örgütü ile Macina Kurtuluş Cephesi'nin üstlendiği, 20 Kasım'da başkent Bamako'daki Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda 170 kişi rehin alınmıştı. Uluslararası güçlerin desteği sayesinde son bulan rehine olayında 20 kişi hayatını kaybetmişti.
Gine'den, Ebola Ve Teröre Karşı Önlem
Gineli yetkililer, yeniden ortaya çıkan Ebola virüsünün yayılması ve komşu ülkelerde yaşanan terör olaylarının ülkeye sıçramaması amacıyla önlemleri arttırdı.