Giresun'da 'Doğayı Koruma Açısından Karadeniz Ekosistemi Ve Hes'ler' Konferansı

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu tarafından Giresun Belediyesi Tiyatro Salonu'nda "Doğayı Koruma Açısından Karadeniz Ekosistemi ve HES'ler" konulu bir konferans düzenlendi.

Konuşmacı olarak Artvin Çoruh Üniversitesi Ormancılık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu'nun katıldığı konferansa Sivil Toplum Kuruluşları'nın temsilcileri ve köy muhtarları büyük ilgi gösterdi.
Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, yenilenebilir doğal kaynakların ancak dengeli bir kullanım ile bu özelliklerini sürdürebileceğini ifade ederek "Bu denge kullanım yönünde ağır basarsa talep edilen kaynak kısa sürede kaybedilecek ya da özellikleri ve işlevleri bozulacak demektir. Bu kapsamda bakıldığında doğal kaynaklarımızın korunması ve işlevlerini yerine getirebilmesinin önündeki engel yalnızca HES'ler değildir. Doğu Karadeniz örneğinde özellikle su üretimi sağlayan havzaların yukarı kısımlarında sürdürülen büyük barajları, madencilikleri, taşocaklarını, yerleşim ve turizm amaçlı yapılaşmaları, kara yolları ağlarının yaylalara kadar genişletilmesi çalışmalarını, akar su kaynaklarının gelişi güzel ıslahını doğal kaynaklarımızın korunması ve işlevlerini yerine getirebilmesinin önündeki engeller olarak sayabiliriz ve şimdi de HES'ler" ifadelerini kullandı.
Günümüzde nüfusun hızla artarken, su kaynaklarının azaldığını da dikkat çeken Kurdoğlu, "20. yüzyılda nüfusu üç katına çıkan dünyada su tüketimi de 6 kata çıkmıştır. Günümüzde 6 bin 600 metreküp olan kişi başına düşen yıllık ortalama su tüketimi iki milyar daha artacak nüfusa paralel olarak 30 yıl sonra 4 bin 800 metreküpe düşecektir" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile