Giresun'da, Seka Müzesi Kuruluyor

Giresun Valisi Dursun Ali Şahin, Giresun'da "SEKA" müzesi kuracaklarını açıkladı.

Şahin, Valilikte Giresun Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından geliştirilen 'AB Müze Projesi 'nin tanıtım törenine katıldı. Burada konuşan Şahin, Giresun'da kapanan SEKA Aksu Kağıt Fabrikası'nı yaşatma adına 'SEKA ' adını verdikleri bir müze kuracaklarını söyledi. Müzeyle ilgili çalışmaların başlatılacağını aktaran Şahin, 'Seka Aksu Kağıt Fabrikası, yıllarca Giresun'a hayat vermiş, Giresun'daki ekonomik hayatın canlı kalmasına vesile olmuş bir kurum. Fabrika bir süre önce kapandı. Böyle önemli bir kurumu müze kurularak yaşatma adına çalışma başlattık. SEKA'nın eski eserlerini, kullanılan eserlerini bir müzede toplayacağız. Onları bu müzede sergileyeceğiz. Pazartesi gününden itibaren bununla ilgili çalışmaya başlıyoruz. 'Seka Müzesi' adı altında kurulacak olan müzeyle Giresun'da SEKA'nın anısını ilelebet yaşatacağız. 'SEKA bütün heybeti ve canlılığıyla kayboldu, ama giderken de bizlere bu mirasları bıraktı diyebileceğiz.' İl Özel İdaresi tarafından bu çalışma sürdürülüyor. ' diye konuştu.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde hazırlanan “AB Müze Projesi”nin de önemli olduğunu kaydeden Şahin, şöyle konuştu: 'Doğu Karadeniz'in, belki de Türkiye'nin en güzel projesine imza atıyoruz. Avrupa'daki gelişmiş müzeler seviyesine bizim de ulaşmamızı sağlamak bir proje bu. Giresun için son derece güzel ve olumlu bir olay. ' dedi.

'TÜRKİYE 'DEKİ MÜZELERİN DE TURİZMDE DAHA ETKİN ROL ALMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNDÜK''

Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç de yaptığı konuşmada, proje hakkında bilgiler verdi. Giresun Müzesi son zamanlarda şehrimizin tarihi mekanlarının bakımı, temizliği, onarımı gibi birçok konuda aktif rol alarak turizme hizmet etmeye başlamıştır” diyen Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Giresun Kalesi 'nin restorasyonu ve rekreasyonu projesi, Şebinkarahisar Meryem Ana Manastırı 'nın yenileme projesi, Giresun Kalesi Dış Sur Temizliği ve Bakımı Projesi, Kaya Kilise 'nin bakımı, Giresun Adası Arkeolojik kazısı gibi birçok önemli çalışmayı yürütmekteyiz. Özellikle Giresun Adası Arkeolojik kazısı ilimizde olduğu kadar uluslararası bilim camiasında da ses getirmiştir. Avrupa müzelerinin kültür turizmi alanında giderek artan görevleri ve yeni üstlendiği rolleri gördükçe Türkiye 'deki müzelerinde de aynı etkin rolü üstlenerek turizmde daha etkin rol alması gerektiğini düşündük. Bunun için Avrupa 'daki en iyi müzecilik uygulamalarından birisi olan Kalmar Kent Müzesi ile ortaklık kurduk ve iki önemli turizm hareketinin zeminini oluşturacak olan Tarih Atölyesi ve Zaman Yolculuğu Atölyesi işleyişi ve yönetimi tecrübelerinin Karadeniz Müzeleri'ne aktarımı konusunda bir proje geliştirdik. '

Projenin 105 bin 170 euro toplam bütçesinin olduğunu aktaran Güleç, bunun 84 bin 568 eurosunun AB tarafından karşılanacağını belirtti. Giresun Müze Müdürü Hulusi Güleç, 'Uluslararası başvuruya açık olan bu proje çağrısında seçilen projeler arasında olmak Giresun Müzesi için gurur verici bir durum olduğunu da sizlerle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Umarım projemiz sonunda Karadeniz müzelerinde ve özellikle Giresun Müzesi 'nde kültür turizmi konusunda önemli bir rol alır. Bölgemizde yapılan kültür turizminin altyapısının sağlanması konusunda önemli gelişmeler yaşamış oluruz. ' diye konuştu.
Valilik 'te gerçekleştirilen projenin tanıtım törenine Giresun Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri katıldı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile