Giresun'da Selin Yaralari Sarildi, Selzedeler Anahtarlarini Alarak Evlerine Kavustu

Giresun'da Selin Yaralari Sarildi, Selzedeler Anahtarlarini Alarak Evlerine Kavustu

Giresun’da 22 Agustos 2020’de yasanan sel felaketinin ardindan yaralar hizla sarildi. Selden en çok zarar gören Dereli ve Dogankent’te TOKI’nin yaptigi toplam 369 konut, 122 ticari ünite ve 24 köy evi tamamlanirken, yeni ev ve is yerlerinin anahtarlari sel magdurlarina teslim edildi.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in talimatiyla, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nin koordinesinde yapilan afet çalismalariyla, sel bölgesinde hasar tespit çalismalari hizla tamamlanirken, sel afetinden zarar gören ilçeler yeniden ayaga kaldirildi. Bu kapsamda Dereli ve Dogankent ilçe merkezleri basta olmak üzere 433 adet konut ve 202 adet ticari üniteyle toplam 635 adet bagimsiz birimin tahliye, yikim, kira, tasinma, kamulastirma ve yapim faaliyetleri gerçeklestirildi.

Afet çalismalari sonrasinda Dereli ve Kusluhan mahalleri riskli alaninda 71 konut ve 82 ticari ünite, Dereli ilçesi Sütlüce mahallesi rezerv yapi alaninda 142 konut ve Dogankent ilçesi merkez mahallesi rezerv yapi alaninda 156 konut ve 40 ticari bagimsiz birim, Giresun Merkez, Dereli, Dogankent, Tirebolu ilçeleri ve köylerinde 24 köy evi olmak üzere toplam 369 konut 122 ticari ünite ve 24 köy evinin insaati tamamlandi. Hak sahiplerine teslim islemleri gerçeklestirildi.

Sel magdurlari yeni evlerinin anahtarlarini, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in elinden aldi.

“Artik sel korkusu olmadan huzurla oturuyoruz”

Sel felaketinden zarar gören ve TOKI’nin yaptigi yeni ev anahtarlarini teslim alan Salih Andiç, bir sene sürmeden konutlari teslim aldiklarini belirterek “Evlerimizi 8 ayin içinde aldik. Üç ay içinde de dogalgaz geldi. Allah razi olsun, çok sahane memnunuz” derken, selzede Muhammet Sariyildiz, sel afeti sirasinda sularin 2 metreyi astigin, eczanedeki ilaçlarin sadece yüzde 20’sini kurtarabildiklerini, bölgedeki diger dükkanlarda da mallarin sel sularina kapildigini söyledi.



Afet sonrasi bir süre konteynerde kaldiklarini söyleyen Sariyildiz, su anda TOKI’nin insa ettigi yeni is yerlerinde hizmet vermeye basladiklarini belirterek “Güzel, temiz, ferah bir yere kavustuk” dedi.

Sel afetinden zarar gören Mustafa Türk ise “Devletimiz, sel sonrasinda buraya el atti. 8-9 ay gibi bir sürede evlerimizi yapti ve hak sahiplerine teslim etti. Huzurlu bir sekilde burada oturuyoruz” sözleriyle memnuniyetini dile getirdi.

Dereli, Dogankent ve Tirebolu’da ahirli 250 köy evinin insasi sürüyor

Yine sellerden zarar gören Tirebolu ilçesi Sekü Köyü ve Espiye ilçesi Adabük mahallesinde belirlenen rezerv yapi alanlarinda kamulastirma islemleri Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi’nca tamamlanirken, projelendirme ve yapim islemleri Afet Isleri Genel Müdürlügü ve Toplu Konut Idaresi Baskanligi tarafindan devam ediyor. Giresun’da Çaldag mahallesinde de kentsel dönüsüm kapsaminda 24 adet konut ve 19 isyerinin yapimi tamamlanirken, hak sahiplerine teslim asamasina geldi. Espiye ilçesi rezerv yapi alaninda 71 adet konut insaatinin yapimi ise sürüyor. Çalismalar kapsaminda Dereli, Dogankent ve Tirebolu’da da insa edilen 250 ahirli köy evinin yapimi da sürüyor. “Yeni Dereli Projesi” kapsaminda Adliye, Hükümet Konagi, Emniyet Müdürlügü insaatlarinin yapimi da tüm hiziyla devam ediyor. Dereli ilçesi Jandarma Komutanligi ve 12 konutluk lojman insaati tamamlanirken, 2023 yilinda tüm konut ve sosyal donatilari tamamlanarak vatandaslarin hizmetine sunulacak.

Öte yandan Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi tarafindan, Giresun’da sosyal konuttan kentsel dönüsüme, millet bahçelerinden altyapi ve üstyapi yatirimlarina kadar toplam 1.5 milyar liralik 24 projenin yapimi devam ediyor. Giresun’da TOKI eliyle 3 bin 764 konut, sosyal donatilariyla birlikte tamamlanarak vatandaslarin hizmetine sunuldu. Yine TOKI ile 690 konut ve 19 dükkânin yapimina da sosyal donatilarla beraber devam ediliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile