Giresun Saglik Müdürü Bulut, Asilamanin Egitime Etkisine Dikkati Çekti Açiklamasi

'Asilama hizmetinin iyi olmasiyla beraber hem egitimimize hem tedbirlerimize devam ediyoruz. Açikçasi kasim ayindaki azalma da bunun isareti. Egitim ögretimin devam etmesine ragmen vaka sayilarimiz azalma egilimine girdi'

Giresun Il Saglik Müdürü Dr. Ögretim Üyesi Muhammet Bulut, asilama çalismalarindaki yüksek oranin egitime olumlu yansidigini belirtti.

Bulut, Giresun Uygulama Oteli'ndeki saglik hizmetleri bilgilendirme toplantisinda, kentteki Kovid-19 vaka sayilari ve asilama oranlarini degerlendirdi.

Vatandaslara asi olmalari çagrisi yapan Bulut, "Özellikle eksik asilari olan vatandaslarimizi asi olmaya davet ediyoruz. Bunlarla ilgili çesitli yerlerde kurdugumuz stantlar, asi çadirlarimiz, yine hastaneye gelemeyecek durumda olanlar için de yerinde asilama hizmetlerimiz devam ediyor." dedi.

Bulut, aylik Kovid-19 vaka sayilariyla ilgili su bilgileri aktardi:

"Agustos ayinda 6 bin 767'yi bulan vaka sayimiz var. Burada tabii il disindan gelen findik isçileri ve tatil için gelen nüfusumuzun etkisi yadsinamaz. Ekim ayindaki 6 bin 331 sayisi da bildiginiz üzere hem üniversitelerin açilmasi hem de okullarin açilmasi... Egitime baslamamizla beraber vakalarda bir artis oldu ama bu durum özellikle Bakanligimizin, Milli Egitim Bakanligi ile degerlendirdigi ölçüde, egitimde aksamaya neden olmadi. Asilama hizmetinin iyi olmasiyla beraber hem egitimimize hem tedbirlerimize devam ediyoruz. Açikçasi kasim ayindaki azalma da bunun isareti. Egitim ögretimin devam etmesine ragmen vaka sayilarimiz azalma egilimine girdi."

Ailelere 12 yas üstü çocuklari için asi tavsiyesinde bulunan Bulut, "Özellikle çocuk yas grubunda hafif geçiriliyor ya da nezle gibi geçiriliyor algisini bir yana birakip diger hastaliklarda oldugu gibi bu hastaliga da çözüm bulabilmenin, net çözüm bulabilmenin tek aracinin asi oldugunu belirtmek istiyorum." diye konustu.

Bulut, bir gazetecinin Giresun'da asilama oraninin yüksekligine ragmen 100 bin nüfusta görülen Kovid-19 vaka oranlarinin neden yüksek oldugu sorusuna, "Karadeniz'de dikkat ederseniz hem asilama hem vaka oranlarimiz yüksek. Bunlar tabii asilamada önceligimiz su; hem vaka sayilarimizi azaltalim ama hastaneye yatan hasta sayisini azaltmak, yogun bakima yatan hasta sayisini azaltmak ve ölüm vakalarini azaltmak. Asinin yapilma nedeni ya da asinin etki mekanizmasi bu sekilde." cevabini verdi.

Asilama öncesi ve sonrasindaki yogun bakim doluluk oranlarina isaret eden Bulut, sunlari kaydetti:

"Eskiden de vaka sayimiz 300'dü, simdi de 300, 'o zaman asi ne ise yaradi' gibi bir sey söyleyebilirsiniz ama eskiden vaka sayisi 300 oldugunda bunlarin 100'ü hastanede yatiyordu, su an vaka sayisi 250-300 olabilir ama hastanede yatan hasta sayisi 5-10, bu net ayrimi görmek gerekiyor. Buradaki özellikli sey asinin etkisi. Bu tedbirlerin etkisi daha çok hastaneye yatan, yogun bakima yatan ve ölüm oranlarini azaltma seklinde karsimiza çikiyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile