Giresun'un Sebinkarahisar Ilçesi, Findigini Kurutmaya Çalisan Üreticilerin Akinina Ugradi

Sebinkarahisar Belediye Baskani Sahin Yilanci: 'Su anda Sebinkarahisar dogal findik harmani görünümünde. Bos alanlarimiz ve yollarimiz findiklarla kapli'

MAHMUT AHMET YELES - Giresun'da sahil kesiminde yagislar sebebiyle findigi kurutmakta zorlanan üreticiler, hava sartlarinin daha uygun oldugu iç bölgedeki Sebinkarahisar ilçesine gidiyor.

Agustos basinda baslayan sezonda hava sartlarinin genel olarak yagisli ve bulutlu olmasi, üreticinin findigini kurutmasini zorlastirdi. Kentte bazi üreticiler çareyi findiklarini sahilden yaklasik 110 kilometre uzaklikta, Sivas sinirindaki Sebinkarahisar ilçesine tasimakla buldu.

Sahil kesiminden farkli olarak kuru, sicaklik derecesi yüksek ve günesli gün sayisinin fazla oldugu Sebinkarahisar'a gelen üreticiler, ilçedeki bos alanlara serdikleri findiklarini kurutmak için mesai harciyor.

Geceyi araçlarinda ve çadirlarda geçiren findik üreticileri, ürünün basinda 24 saat bekliyor.

Sebinkarahisar Belediye Baskani Sahin Yilanci, AA muhabirine, önceki yillara göre bu sene bölgeye gelen çiftçi sayisinda çok ciddi artis oldugunu söyledi.

Sicak ve kuru bir havaya sahip ilçede findiklarin birkaç gün içerisinde tam anlamiyla kurudugunu ifade eden Yilanci, "Ayni topragin çocuklariyiz. Allah bize bu günesi vermis. Biz de bu cografyada Giresunlu hemserilerimizle günesten yararlaniyoruz." dedi.

Kentin yollarinin adeta findiklarla kaplandigina isaret eden Yilanci, "Su anda Sebinkarahisar dogal findik harmani görünümünde. Bos alanlarimiz ve yollarimiz findiklarla kapli." diye konustu.

- "Insallah üç gün sonra kurutup sahile götürecegiz"

Merkez Mesudiye köyünden gelerek ilçede findik kurutan üreticilerden Alaaddin Yildiz, sahil kesiminde yaklasik 20 gündür yagmurlu hava oldugunu belirterek, hasat zamaninda dahi islandiklarini aktardi.

Mahsul kurumadiginda çürüme riskinin olduguna isaret eden Yildiz, sözlerini söyle sürdürdü:

"Burada findik üç günde kuruyor. Sahilde iyi hava yok, burasi daha iyi. Köyüme 80 kilometre, çok uzak sayilmaz. Burada insanlar da iyi, alisveris yapacagimiz yerler yakin. 1,5 ton findigim var, sahilde findigin üstünü örtmek zorundayiz, burada üstünü örtmüyoruz. Havasi çok güzel."

Kesap ilçesinin Küçükeris köyünden gelen Hüda Akgün ise olumsuz hava kosullarindan dolayi neredeyse çürüyecek olan findigi Sebinkarahisar'a getirip kuruttugunu kaydederek, "Arkadaslarimizdan haber aldik ve buraya getirdik. Hava sartlari burada iyi, serdik, insallah üç gün sonra kurutup sahile götürecegiz. " diye konustu.

Merkez Batlama köyünden gelen Mustafa Çelebi de 2 ton civarinda findigi Sebinkarahisar'da kurutmaya çalistiklarini belirterek, bu yilki hava sartlari nedeniyle ilçeye geldiklerini söyledi.

Çelebi, "Normalde kurutma islemini sahil kesiminde yapiyorduk, ilk defa burayi tercih ettik. Hava sartlari merkezden daha farkli, sicaklik çok farkli." ifadelerini kullandi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile