Giresun Ve Çevresinde Çepni Kültürü Paneli

Görele ilçesinde 'Giresun ve Çevresinde Çepni Kültürü Paneli' düzenlendi.

Görele Belediyesi, Samsun-Sakarya İlkadım Eğitim, Kültür ve Spor Kulübü Derneği, Görele Beyazıt Köyü Yardımlaşma, Güzelleştirme ve Kültür Derneği ile Görele Dernekler Federasyonu tarafından düzenlenen panel, Görele Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

Panele konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ali Çelik, burada yaptığı konuşmada, Anadolu’da kimliklerini en iyi şekilde muhafaza eden Türk boyunun Çepni boyu olduğunu söyledi.

Anadolu'da 24 oğuz boyunun tamamının mevcut olduğunu ifade eden Çelik, 'Ama birilerinin sadece isimleri vardır. Bunlar içerisinde Kayılar dahil olmak üzere bugüne kadar kimliklerini en iyi şekilde muhafaza eden Türk boyu üç oklardan Gökhan’ın oğlu Çepni boyudur. Kendi kimliklerini muhafaza eden boydur.' dedi.

Yrd. Doç. Dr. Nazım Kuruca ise Çepnilerle ilgili bilimsel araştırma projesi yürüttüklerini belirterek, 'Yaklaşık 20 civarında tebliğ ve makale çıktı. 2 tane kitap şuvanda yayına hazır. Karadeniz Çepniler diye hazırlanan iki tane belgesel hazırlandı. Diğeri de otçu göçü. Bu çalışmalar yaklaşık 3 sene sürdü. Kadırga yaylasından, Karagöl yaylasına kadar yaklaşık 450 oba gezdik. Elimizde 10 bin civarında fotoğraf var. Yaklaşık 30 saate kadar çekim var. Çalışmalarımız halen devam etmektedir.' diye konuştu.

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener ise tarihe, kültüre ve geçmişe önem verdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

'Kim olduğumuzu, ne olduğumuzu, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi bilmek zorundayız. Kültürümüze, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Yakın zamanda başlayacak olduğumuz Meydan Projesi'ne yeni yaptırdığımız Atatürk heykelinin altına da milli mücadelenin baş mimarlarından biri olduğuna inandığımız Giresunlu olan fakat unutulmaya çalıştırılan Topal Osman'ın rölyef olarak kabartmasını koyuyoruz.'

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile