Giresun Ziraat Odası: Gerekli Yatırımlar Yapılırsa Dünya Fındık Ticaretine Damgamızı Vurab

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Türkiye‘de ‘Dünya Fındık Ticaret Fuar Sergi ve Kongre Merkezi‘ kurulması halinde, dünya fındık ticaretine en az bir asır boyunca damgamızı vurabiliriz.” dedi.

Giresun Ziraat Odası (GZO) Başkanı Özer Akbaşlı, "Türkiye‘de ‘Dünya Fındık Ticaret Fuar Sergi ve Kongre Merkezi‘ kurulması halinde, dünya fındık ticaretine en az bir asır boyunca damgamızı vurabiliriz.” dedi.

Akbaşlı, Cihan Haber Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın, başta çikolata olmak üzere dondurma, bisküvi, kozmetik, pasta gibi, birçok üründe kullanıldığını hatırlattı. Özellikle gelişmiş ülkelerde hayli rağbet gören bu ürünlerin tüketiminin, bir kültürü içeren beslenme alışkanlığı haline geldiğini vurgulayan Akbaşlı, ayrıca çikolatanın insanların mutluluk hormonları üzerindeki etkisinin bilim dünyası tarafından kabul edilmiş ve kanıtlanmış olduğunu dile getirdi.

Kişi başına milli gelirleri 20 bin doların üzerinde olan gelişmiş ülkelerin, her yıl çikolatalı ürün yelpazesini genişlettiğinin altını çizen Akbaşlı, "Sayılarını artırmak ve dünyaya yeni lezzetler sunmak için büyük çaba ve milyonlarca dolar para harcamaktadırlar. Avrupa‘da kişi başına çikolata tüketimi yıllık 5,5 kilogramın üzerinde olmasına rağmen, ülkemizde bu rakam bir kilogram düzeyindedir. Çikolatalı ürünlerin, ana ikame maddesi fındıktır. Fındık ise dünya coğrafyasında, ekonomik ve ekolojik olarak büyük bir bölümü Türkiye‘de yetiştirilmektedir. Kalite bakımından da tüm dünyada Türk fındıklarının ayrı bir yeri ve özelliği bulunmaktadır. Fındığın Giresun kalite adına tescillenmiş türü, halen tüm dünya sanayicileri tarafından aranmakta olan bir çeşittir. Giresun iline, fındığın başkenti demek yadırganmamalıdır. Çünkü doğal açıdan aldığı rüzgarla, nem ortamı, toprak yapısı, fidan çeşiti ile en kaliteli fındık Giresun’da yetişir.” diye konuştu.

‘Dünya Fındık Ticaret Fuar Sergi ve Kongre Merkezi‘ kurulmasının fındığın geleceği açısından önemine işaret eden Akbaşlı, şunları aktardı: "Böyle bir merkez her yıl binlerce fındık alıcısı ve satıcısı, 1- 31 Temmuz arasında buluştukları, yeni ürünlerini tüm dünyaya tanıttıkları, fındık satıcılarının stantlar açarak gelen alıcılara gösteri ve sunumlar yaptığı, çeşitli ulusal ve uluslararası toplantı, panel ve sempozyumların düzenlendiği, fındık üreticilerinin yetiştirme konularında bilinçlendirildiği, kalite ve verimlilik ile ilgili konuların işlendiği ve en önemlisi iyi tarım ve organik tarımın süratle yaygınlaştırılması ile ilgili tedbirlerin alınmasına ev sahipliği yapacaktır. Böylesine önemli bir tesisin, mutlaka ülkemizin üniversitelerinden, yarışmalar sonucu belirlenerek, en az 500 dekar bir arazi üzerine kurulmalı. İçinde konferans salonları, borsa salonları, restoranlar, kafeteryalar, müzeler, kütüphaneler, sergi alanları, alışveriş merkezleri, butik fındık işletmeleri, spor tesisleri, oteller, fuar alanları (açık, kapalı) çevre düzenlemeleri olmalı. Tabi en önemlisi ise tüm bu tesisler bir fındık bahçesi içersinde inşa edilmelidir.”

Böyle bir tesisle, ülke olarak yıllık fındık gelirinin bir buçuk milyar dolarları geçebileceğini kaydeden Akbaşlı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ayrıca bu hareketliliğin, illerimize yansımalarını düşündükçe, Giresun ve Ordu illerinin çehresinin değişeceğinden şüphe bile duymuyorum. Giresun-Ordu ilinin bu yatırımla yılda en az 500 bin turist çekeceği, turizm alt yapısına müthiş bir katkı yapacağı kanaatindeyim. Böyle bir projede elimizi taşın altına koymaya hazırız.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile