Girisimci Ev Hanimi Iki Yilda Ürettigi Ejder Meyvesi Ile Yurt Disina Açildi

Girisimci Ev Hanimi Iki Yilda Ürettigi Ejder Meyvesi Ile Yurt Disina Açildi

Antalya’da yasayan ev hanimi Güllü Gürler, 2 yil önce ekmeye basladigi ejder meyvelerini yurt disina ihraç etmeye basladi. Üreticilere ejder meyvesi ekmeleri tavsiyesinde bulunan Gürler, “Üreticilere tavsiye ediyorum. Bu ürünü üretmekte geç kaldigimi düsünüyorum” dedi.

Antalya’nin Aksu ilçesinde yasayan girisimci ev hanimi Güllü Gürler, Ihsaniye Mahallesi’nde 2019 yilinda ektigi ejder meyvelerini (pitaya), iki yildir hasat ederek, yurt içi ve yurt disina ihraç ediyor. 2 dekar alanda üretim yapan Güllü Gürler, ejder meyvelerinden gelecek yil daha verimli ürün alacagini söyledi.

Ejder meyvesini saglik için arastirsinlar ve alsinlar diye ifade eden Güllü Gürler, ürünlerini bir defa ihracata gönderebildigini, fiyat düsünce toplu olarak bir merkeze sattigini dile getirdi. Bir adet ejder meyvesinin ise 700 gram ile 1 kilo arasinda degistigini belirtti.



2 dekar alanda ilk hasatta 250 kilo ürün

Ejder meyvesinin Türkiye’de henüz yeni üretimi yapilan bir ürün oldugunu kaydeden Güllü Gürler, “Passiflora ve ejder meyvesini ayni anda yetistirmeye basladim. 2 dekar üzerinde bir serada yetistiriyorum. Ilk hasatta 250 kilo üstünde ürün almistim. Simdi ikinci hasadimi yapiyorum. Gram araliginda oldugu için sezonun sonunda ne kadar ürün aldigim ortaya çikacak. Küçük meyveleri kurutma tesislerine gönderecegim. 200 gram üzerinde olanlari satiyorum. Tane olarak ve kilo olarak satiyoruz. Kilo bazinda satmayi tercih ediyorum su an. Kilo fiyati 40 TL. Ilk etapta 55 TL’ye satmistim. Ukrayna’ya ihraç oldu. Üründe kalinti ve ilaç olmamasi ürünlerimizin satisinda bizi memnun etti. Ürünlerimize ilaç atmiyoruz. Genellikle organik yetistirmeye çalisiyoruz” diye konustu.



“Tropikal meyve yetistirdigim için memnunum”

Kendisini girisimci ev hanimi ve ayni zamanda tropikal meyve yetistiren üretici olarak tanimlayan Güllü Gürler, “Sebzenin maliyeti ve girdiler fazla olunca elimize bir sey kalmiyordu. Bizde bu ise basladik. Iki sezon ektiginiz sebzenin gübresi, toprak hazirligi derken epey bir maliyet çikiyor. Ama ejder meyvesinin fidanini ekiyorsunuz, uzun yillar gidebiliyor. Iyi bir bakimla tropikal meyveye döndügüm için memnunum” seklinde konustu.



“Aralik ayina kadar hasat”

Temmuz ayinin 20’sinden sonra ilk hasadini yaptigini kaydeden Güllü Gürler, “1 dekar alanda bu yil 125 kilo hasat yaptim. Su an ikinci seramdayim. 2 dekarlik yerden ikinci hasadimi yapacagim nasip olursa. Aralik ayina kadar hasat yapacagim. Bizim meyvemiz mayis ayinda çiçek açan ve aralik ayina kadar hasat yapilan ürün. Üreticilere tavsiye ediyorum. Bu ürünü üretmekte geç kaldigimi düsünüyorum. Üreticilerimiz erkenci ve geç çikan ürünleri de bünyelerine katsinlar. Böylece hasat zamanlarini uzatmis olurlar benim edindigim tecrübe bu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile