Girişimci Kadınlar Sertifikalarını Aldı

Girişimci Kadınlar Sertifikalarını Aldı

Samsun’un Bafra ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve İŞKUR işbirliği ile hayata geçirilen “Tarımda Kadın Girişimcilerin Güçlendirilmesi Programı” kapsamında kadın girişimciler sertifikalarını aldı.

Bafra Öğretmenevinde düzenlenen sertifika törenine Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Kaymakam Ali Fuat Türkel, Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti İlçe Başkanı Tuncay Yurduseven, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nail Kırmacı, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire müdürleri ve girişimci kadınlar katıldı.



“Ülkemizde kadın girişimci oranı çok düşük”

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz toplantıda yaptığı konuşmada, “Bizim ülkemizde kadın girişimci oranı çok düşük. Biz serbest piyasa ekonomisine geçeli 1980’den bu güne 37 sene oldu ama hala kadın girişimci oranını yeteri kadar yükseltemedik. Japonya’da erkek girişimci oranı ile kadın girişimci oranı hemen hemen aynıdır. Serbest piyasa ekonomisi yani bir ülkenin kalkınmasında nüfusun yarısını oluşturan kadınlarımızın evde otursun ticarette ne işi var yani o otursun da çocukları büyütsün diyen zihniyet geride kaldı, geride kalması gerekiyor. Şu üç sene içerisinde bulunduğumuz coğrafyada yaşadığımız olayları görüyorsunuz. Türkiye’nin etrafındaki ateş çemberinden hepimiz haberdarız ve çok canımız sıkılıyor. 15 Temmuz hain saldırıyla da bir ihtilal girişimi ile de ülkemizi parçalamaya dönük olan girişimlerden hep haberdarız ve son iki üç senedir yaşadığımız olaylardan bir şeyler öğrendik, bir şey çıkarttık. Her musibetten alınacak bir ders vardır ya muhakkak zengin ve güçlü olma zorunluluğunun ne kadar önemli olduğunu öğrendik. Bizim gerçek dostumuz biziz, bizim zengin ve güçlü bir ekonomiye sahip olmamız lazım bu coğrafyada ve kalkınmış müreffeh bir ülkeyi kurduğumuz taktirde etrafımızda ki bize düşmanlık yapan ülkelerde düşmanlık cesaretini gösteremeyecekler, bizim dostumuz olmayı tercih edecekler. Şu anda bizim kalkınmamızı istemeyen ülkeler bizim tökezlememizden sevinenler etrafımızda cirit atıyor” dedi.

Büyükşehir Belediyesi olarak Bafra Belediyesi ve Bafra Kaymakamı ile el ele tutuştuklarını belirten Yılmaz, “Ülkemiz iyi gidiyor, iyi olacak. Bu 16 Nisan tarihindeki referandumdan sonra Türkiye yepyeni bir anlayışla, yepyeni bir ufka doğru daha yürüyen adımlarla değil, koşar adımlarla gidecek. Hanımlarımızın tarımda da olsa girişimcilik ruhu çok önemli. Samsun’da bir büyük Tarımsal Organize Sanayi başladı.

O tarımsal sanayi bölgesinin Bafra tarımına da çok büyük katkısı olacak” diye konuştu.



“Organik ürünler tüketmemiz gerekiyor”

Vali İbrahim Şahin ise konuşmasında şunları söyledi: “Bu tarz faaliyetler hem Baframız için önemli hem ülkemiz için önemli. Sadece erkeler çalışsın, bayanlara iş imkanı bulmayalım derseniz güçleri neredeyse yarı güçle, yarı kapasite ile çalıştırıyor anlamına gelir. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Erkeklerin tek başına yapabileceği işler var, kadınların tek başına yapabileceği işler var ama hem kadınların hem erkeklerin yapabileceği sayısız belki milyonlarca farklı iş alanları var. Onun için bu tarz faaliyetleri biz önemsiyoruz. Anadolu’nun en verimli toprakları var burada işte su burada tarımın en alasını yapın. Biz ne yapıyoruz? Hollanda peyniri tüketiyoruz, başka ülkelerin ürünlerini tüketiyoruz. Doğal ürünlerimiz kaybolmuş gitmiş. Kanserin bu kadar artmasının nedeninin sanayi türü yoğurt olduğunu söylüyorlar. Onun için biz bu bölgede olabildiğince doğala gitmemiz gerekiyor. Organik ürünler tüketmemiz gerekiyor. Ama her şeyden önce üretmemiz gerekiyor. Biz bu bölgede olabildiğince doğala doğru gitmemiz gerekiyor, organik ürünler tüketmemiz gerekiyor.”

Konuşmaların ardından protokol tarafından kursu başarıyla bitiren 46 girişimci kadına sertifikaları verildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile