Girişimcinin Güveni Artmaya Devam Ediyor

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın gerçekleştirdiği 'Girişimci Güven Endeksi' 2010 Ocak ayı sonuçları açıklandı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın (BTSO) üç ayda bir oluşturduğu "Girişimci Güven Endeksi" 2010 yılı Ocak ayı sonuçları açıklandı. BTSO tarafından 2004 yılı Nisan ayından bu yana düzenli olarak yapılan çalışmada, "Girişimci Güven Endeksi" değeri Ocak 2010'da bir önceki dönem endeks değerine göre yüzde 24,5 oranında artarak 83,2 olarak hesaplandı. Endeks değeri Ekim 2009 döneminde ise Temmuz 2009 dönemi değerine göre yüzde 2,5 oranında artarak yüzde 66,9 olarak hesaplanmıştı. Son dört dönemdir endeks değeri arka arkaya artıyor. Ocak ayı son haftasında gerçekleştirilen çalışmada BTSO'ya kayıtlı 203 işletme sahibinin, cari dönem girişim ortamı ile ilgili değerlendirmeleri ve yeni bir girişim kararı içinde olup olmadıkları sorgulanarak, girişimci güven endeksi hesaplandı.
Ankete katılan işletme sahiplerinin, "Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde, girişim ortamını nasıl buluyorsunuz?" şeklindeki ilk soruya girişimcilerin yüzde 20,2'si uygun, yüzde 48,8'i ise uygun değil cevabını verdi.
Aynı soruya, üç ay önce uygun diyenlerin oranı yüzde 17,7 ve uygun değil diyenlerin oranı da yüzde 63,5 olarak tespit edilmişti. Söz konusu verilere göre, girişim ortamına ilişkin görüşlerde; üç ay önceye göre 'girişim ortamı uygun' diyenlerin oranı artarken, 'uygun değil' diyenlerin oranında azalış oldu. 'Kararsızım' diyenlerin oranında ise artış görülüyor. Üç ay önce girişim ortamı konusunda 'kararsızım' diyenlerin oranı yüzde 18,7 iken, bugün 'kararsızım' diyenlerin oranı yüzde 31 olarak gerçekleşti.
"Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde, halihazırdaki işletmenizi kurar mıydınız?" sorusuna girişimcilerin yüzde 29,1'i 'evet' ve yüzde 43,8'i ise 'hayır' cevabını verdi. Üç ay öncesinde aynı soruya, ankete katılanların yüzde 27,1'i 'evet', yüzde 52,7'i ise 'hayır' cevabını vermişti.
BURSALI İŞADAMLARI YENİ YATIRIM KONUSUNDA İYİMSER
"Ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiğinizde bugün itibariyle yeni bir girişim yapar mısınız?" şeklindeki üçüncü soruya ise girişimcilerin yüzde 23,2'si 'evet', yüzde 57,1'i ise 'hayır' cevabını verirken, üç ay önce aynı soruya girişimcilerin yüzde 17,2'si 'evet', yüzde 67'si ise 'hayır' demişti.
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Mayıs 2004'ten bu yana 3 ayda bir düzenli olarak yapılan Girişimci Güven Endeksi'nin 100'den büyük olması, iktisadi faaliyetlere ilişkin girişimci güveninde iyimser bir tutum olduğunu gösterirken, 100'den küçük olması da kötümser bir tutum olduğunu, 100 olması ise girişimci güveninde ne iyimser ne de kötümser durum olduğunu gösteriyor.
"Girişimci güven endeksi"nin yüzde 83,2 olması, Bursa'da faaliyet gösteren girişimcilerin, ülkenin bugünkü ekonomik şartlarını değerlendirdiklerinde mevcut ortam konusunda kötümser oldukları anlaşılıyor.
Önümüzdeki aylarda da düzenli olarak gerçekleştirilip, sanayi üretim endeksinin devirleri ile karşılaştırıldığında, iş dünyasına, ekonomik faaliyetlerdeki genişleme ve daralmalara ilişkin dönüm noktalarını önceden haber veren önemli bir rehber niteliğine de kavuşması hedeflenen "Girişimci Güven Endeksi" ile aynı zamanda, Bursa iş dünyasına, ekonomik faaliyetlerine ilişkin kritik kararlar öncesinde ışık tutabilmek amaçlanıyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile