Girit’te yaşayan çok sayıda Türk, Yunanistan ile yapılan anlaşmalar üzerine 1923 yılından itibaren teknelerle, Akdeniz kıyı şeridindeki kent ve köylere yerleşti. Aileler, Türkiye’ye gelirken yanlarında da pek çok eşyasını getirdi.
Çukurova Girit Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Onursal Başkanı Yüksel Hançerli, her Girit mübadilinin evinde mutlaka ata yadigarı bir eşya bulunduğuna dikkat çekerek, "Bu eşyalar mübadele yıllarında güç bela buraya getirildiği için bugüne kadar hep korundu. Zamana yenik düşen materyaller oldu. Bu materyallerin müze çatısı altında koruma altına alınması ve sergilenmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yüksel Hançerli, Adana’ya gelen Girit ve Selanik mübadillerinin yüzde 90’ının tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nda çalıştığını hatırlatarak, “Bu fabrika artık müze oldu. Bu fabrikayla olan bağımızdan ötürü Adana Müze Kompleksi’nde bir bölümün bize tahsis edilmesi çok anlamlı olacak. Bu konuda AB Bakanı Ömer Çelik’ten yardım bekliyoruz. Yerel yönetimlerin de bu konuya duyarlı olmalarını istiyoruz” diye konuştu.
Girit Mübadilleri Müze İstiyor
Adana’da yaşayan Girit mübadilleri, Türkiye’ye göç ederken yanlarında getirdikleri eşyaların bir araya getirilip koruma altına alınması için Adana Müze Kompleksi’ne kendilerine bir bölüm ayrılması amacıyla Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik’ten yardım istedi.