12. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada, "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" ve "Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme" iddialarından 4 ile 11 yıl hapis cezası istenen Oğuz Okuyucu, avukatı Murat Ergün aracılığıyla bireysel başvuruda bulundu.
Dilekçede, Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'nin 5. maddesinin, Anayasanın 19. maddesiyle teminat altına alınan "bireysel özgürlük ve güvenlik hakkı"nın ve CMK'nın amir hükümlerinin ihlal edilerek, "keyfi tutukluluğun devamı ettirildiğini, itirazlarının kabul edilmediğini" savunuldu.
Avukat Ergün dilekçede, "Cumhuriyet Savcısının, kendisi ve diğer sanıklar arasında örgütsel bir bağ bulunmadığını, askeri hiyerarşik ilişki dışında herhangi bir irtibat olmadığını yaptığı araştırma sonucunda tespit etmesine rağmen, bulgularını dava dosyasına koymadığını" iddia etti ve Okuyucu'nun tutukluk haliyle ilgili kararların yasaya aykırı olarak gerekçesiz verildiğini öne sürdü.
İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği "tutukluluğun devamı" yönündeki karara yaptıkları itirazın Bursa 6.Ağır Ceza Mahkemesince ele alınarak kabul edilmediği ve başvuru yollarının tüketildiği hatırlatılan dilekçede, bunun AİHS'de öngörülen "Etkili bir başvuru yolunun bulunmadığını" ortaya koyduğu, konunun ele alınarak Okuyucu'nun tahliye edilmesini istedikleri ifadelerine yer verildi.
Gizli Bilgi ve Belge Bulundurma Davası
İZMİR - İzmir'de 49'u muvazzaf asker 72'si tutuklu 357 sanığın yargılandığı 'Gizli bilgi ve belge bulundurma' davası sanıklarından Bandırma Jet Filo Komutanlığında F16 Savaş Uçakları Filo Komutanı Oğuz Okuyucu, Anayasa Mahkemesi'ne başvurarak tahliye isteminde bulundu.