Ergenekon davasının tutuksuz sanıklarından Doç. Dr. Ümit Sayın'ın, gizli tanık 'Anadolu' olarak ifade vermesini haber yapan gazete ve dergi çalışanlarına açılan dava karara bağlandı. Gizli tanık Anadolu'nun kimliğini açıklamak suretiyle Ümit Sayın'ı terör örgütlerine hedef gösterdikleri gerekçesiyle 4 sanık hakkında açılan davada İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkları suçsuz buldu. Kararda, Tanık Koruma Kanunu'nda gizli tanıkların kimliklerinin, Tanık Koruma Kanunu kapsamında görevli olanlar dışındakiler tarafından açıklanmasının suç olarak sayılmadığı belirtildi. Anayasa'nın 38. maddesindeki "Kimse, işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanunun suç saymadığı bir fiilden dolayı cezalandırılamaz" maddesine atıfta bulunulan kararda, aynı maddenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde de yer aldığını kaydedildi.
Kararda, "Anayasamızın 38'inci maddesindeki ve TCK'nın 2'nci maddesinde yer alan kanunun açıkça suç saymadığı bir fiil için kimseye ceza verilemeyeceği hükmü ve ceza yargılamasında evrensel kural olan suç ve ceza içeren hükümlerin uygulanmasında kıyas yapılamaz ilkesi gereği, suç olarak tanımlanıp yaptırıma bağlanmayan bir eylemden dolayı kimseye ceza verilemeyeceğinden, kamu görevlisi olmayan sanıkların gizli tanıkların kimliklerini açıklama eyleminin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması sebebiyle beraatlarına karar verilmiştir." denildi.
Habertürk Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İzzet Doğan, Tempo Dergisi Sorumlu Yayın Koordinatörü Neval Barlas ve aynı dergide 'Ergenekon'un gizli tanıkları' haberinde imzaları bulunan Eyüp Erdoğan ve Cemal Subaşı hakkında Sayın'ı hedef gösterdikleri gerekçesiyle soruşturma açılmıştı.