Hamers düzenlenen basın toplantısında, BDDK'nın çeşitli düzenlemelerle ücretleri sınırladığını ve fiyat kontrolü yaptığını belirterek, müşterilerine karşı sorumluluklarının bulunduğunu ve aktif faaliyetleri bulunan ülkelerde gizli ücret almaya karşı olduklarını kaydetti.
Direkt mobili sürekli vurguladıklarını anlatan Hamers, "Bu tüketici için de bir kazançtır. Etkin ve maliyet bilinçli olmak lazım. Yatırım yapmanız gerekir ki etkin kalabilin" dedi.
Merkez Bankası'nın faiz ile ilgili düzenlemesine yönelik soruya Hamers, şu yanıtı verdi:
"Merkez Bankası'nın kendi kararıdır. Merkez bankaları Türkiye'de veya bir başka yerde o pazarı daha az ya da daha çok çekici kılmaz. Türkiye'ye baktığınızda büyüme görüyorsunuz. Ülkelerin kalkınma sıçramaları olur. Yoldaki engeller büyüyen piyasaları tanıyoruz. Oyak Bank'ı alarak stratejik bir karar verdik. Biliyorduk ki Türkiye'nin nüfus özelliğine bakıldığında Türkiye büyüme devam edecekti. Türkiye'de aldığımız tedbirle insanlarda tasarruf bilinci oluşturmak istiyoruz. Biz risklerin farkındayız. Türkiye'nin çeşitli tedbirlerden dolayı daha az çekici olacağını düşünmüyoruz. Türk kültürü dinamik yönetimini hep gösterdi."
"Fırsat doğarsa banka alır mısınız?" sorusuna ise Hamers, herhangi bir satın alma ve şirket evliliği için izinlerinin olmadığını söyledi.
"Türkiye'de ING emeklilik ne olacak?" şeklindeki soruya da Hamers, "Sigorta kısmı NN şirketi ile devam edecek, Türkiye'de onlarla çalışmaya devam edeceğiz. Müşteri açısından hiçbir değişiklik olmayacak" yanıtını verdi.
- Abay: "Düzenlemeler Türkiye'de bankacılık yapma şeklimizi güçlendirdi"
ING Bank Genel Müdürü Pınar Abay, Merkez Bankası ve BDDK'nın son düzenlemelerinin Türkiye'de bankacılık yapma şekillerini çok güçlendirdiğini belirterek, sektördeki birçok bankanın aslında pahalı olan bankacılık yöntemiyle bankacılık yaptığını kaydetti.
Binlerce şube ile çalışmak, bunların personel maliyetleri, büyük ekipler gibi pahalı bir bankacılık yöntemi olduğuna işaret eden Abay, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıllarda, ücret ve komisyonlarının çok yüksek olduğu, bu tip regülasyonların olmadığı dönemlerde belki tolere edilebilir bir bankacılık yapma şekliydi. Fakat artık ücret ve komisyonlar müşterilerimizi isyan ettirdiği için böyle bankacılık yapmak mümkün olmayacak. Biz 330 şube ile çalışıyoruz. Akıllı ve teknolojik yöntemlerle daha kolay, kısa süren işlemler yapmaya çalışıyoruz. Böyle yapmazsak bütün bunlar bize maliyet getirecekti. Biz biliyorduk ki tüketici bir gün buna isyan edecekti. Dolayısıyla da bizim bankacılık modelimiz müşterilerin isyan ettiği gizli ücret, komisyon gibi modelleri içermiyor. Daha basit, kolay, müşteri için daha az maliyetli bankacılık modeli içeriyor. Duruşumuzu daha da güçlendirecek. Yapılan regülasyonlar yabancı bir yatırımcı olan ING'nin bankacılık sektöründeki iştahını düşürmek yerine ING bankacılık modelinin konumunu kuvvetlendirdi. Biz bundan sonra daha hızlı büyümeye başlayacağız."
Kredi kartı alma ve limitlerine getirilen tedbirlere ilişkin soruya Abay, "Kredi kartı konusunu ben çok net bir şekilde dile getirdim. En son yapılan kredi kartı regülasyonunun kesinlikle rekabete aykırı olduğunu, kredi kartındaki büyük bankalar için çok faydalı olduğunu fakat bizim gibi ücretsiz kart üzerinde duran, masraf ve komisyon almayan ürünler geliştiren bir bankanın müşterileri, ücretli kartı var belki bize gelmek istiyor ama biz veremiyoruz, çünkü limit yeni regülasyon gereğince kapalı oluyor. Biz bunu dile getirdik ve BDDK tarafından haklı karşılandı" yanıtını verdi.
Abay, Bankalar Birliği'nde bununla ilgili önemli bir çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "Telefon operatörlerinde insanlar numaralarını rahat bir şekilde transfer edebildiler. Türkiye'de de insanlar kredi kartı limitlerini, hesaplarını taşısınlar istiyoruz. Müşterinin seçtiği bir bankacılık düzeni olsun istiyoruz. BDDK buna olumlu yaklaştı ve önümüzdeki aylarda telekom sektöründe olduğu gibi bizim başlattığımız öneri sayesinde müşterilerimiz sektörde çalışmak istedikleri bankayla çalıştıkları bir pazar görecekler" diye konuştu.
'Gizli Ücret Almaya Karşıyız'
ING Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Ralph Hamers, "BDDK çeşitli düzenlemelerle ücretleri sınırladı ve fiyat kontrolü yaptı. Müşterilerimize karşı sorumluluklarımız var ve gizli ücret almaya karşıyız" dedi.