Bilimsel çalışmaları eğitimde ön planda tutarak öğrencilerin bilimsel araştırmalara yönelmesini sağlayan GKV Özel Okulları TÜBİTAK Liseler Arası Proje Yarışmaları için Biyoloji Öğretmeni Hale Ersan rehberliğinde Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencileri Gizem Zer ve Ayşe Gökçe Kutsal tarafından geliştirilen “Gaziantep'teki fıstık işletme tesislerinde oluşan fıstığın yumuşak kabuklarının Kombucha Mantarı ile fermantasyonu” konulu bilimsel çalışmayla gıda sektöründe yeni bir heyecan yaşatıldı.
Hazırladıkları projeyle dikkatleri üzerlerinde toplayan GKV'li öğrenciler, GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy'u makamında ziyaret ederek çalışmaları hakkında bilgi verdiler.Öğrencilerin bilimsel çalışmalarla ilgilenmesinden dolayı çok memnuniyet duyduğunu ifade eden GKV Mütevelli Kurulu Başkanı Nüket Ersoy, “21. yüzyıl bilgi çağıdır. Bilginin hamalı değil, efendisi olmayı başaran ülkelerin liderliğini ilan edeceği bir yüzyıldayız. Öğrencilerimizin bilimsel çalışmalarla ilgilenmesi ve ortaya çok ciddi projeler çıkarması gurur verici bir olaydır. Öğrencilere destek sağlayan GKV Özel Okulları Biyoloji öğretmenimiz Hale Ersan ve Gaziantep Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Mehmet Özaslan, Yard. Doç.Dr. İbrahim Halil Kılıç, Dr. Önder Yumrutaş'a ve Ahmet Çakmak'a okul idarecilerimizle teşekkür ediyorum” dedi.
Antioksidan ve antibakteriyel proje çalışmalarını Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Bitki Laboratuarında Prof. Dr. Mehmet Özaslan, Yard. Doç.Dr. İbrahim Halil Kılıç, Dr. Önder Yumrutaş'a ve Ahmet Çakmak'tan da destek alan öğrenciler büyük bir heyecan yaşadıklarını ifade ederek, “Gaziantep'te yıllık yaklaşık olarak 100 bin ton fıstık üretilmekte olup bunların yaklaşık yüzde 3'lük kısmı dış yumuşak kabuktan (perikarp) oluşmaktadır. Fıstık işletme tesislerinde yaklaşık 3 bin ton atık oluşturmaktadır. Oluşan bu atıklar hem işletmeler için hem de çevre için önemli bir sorun oluşturmaktadır. İşletmeler bu atıkları zaman zaman tesislerinden uzaklaştırsalar bile tesis çevresinde genellikle birikmekte ve kokuşmalara neden olmaktadır. Kombucha mantarı maya ve bakterilerin oluşturduğu simbiyotik bir birlikteliktir. Kombucha mantar kültüründe çay ve şeker kullanılmaktadır. Mayalar şekeri kullanarak alkol üretmekte ve oluşturdukları kitle ile de ortamı anaerobik yapmakta ve bakteriler alkolden asetik asit üretmektedir. Bu metabolik olaylar esnasında oluşturulan ürün içerisinde çok sayıda amino grup asit ve vitamin bırakmaktadır. Bu mantarı fıstık atıklarını fermente etmede kullanılabilirliğinin araştırılması ve oluşan ürünün değerlendirilmesi amaçlanmıştır” dediler.
GKV'li Öğrenciler, Kombucha Çayından Endüstriyel Ürün Elde Ettiler
TÜBİTAK proje yarışmaları Adana yarı finaline kalan Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Anadolu Lisesi öğrencilerinden 11.sınıf öğrencileri Ayşe Gökçe Kutsal ve Gizem Zer, Kombucha çayını inceleyerek gıda sektörü için önemli bir ürün geliştirdi.