Global Yatırım Biyokütleden Elektrik Üretmeye Başladı

Şirketin Aydın ve Şanlıurfa’daki toplam 17,2 megavatlık biyokütle santralleri devreye girdi.

Global Yatırım Holding'in ana iştiraklerinden Consus Enerji tarafından Aydın ve Şanlıurfa’da kurulan toplam 17,2 megavatlIk biyokütle santrallerinin elektrik üretimine başladığı bildirildi.

Şirketten yapılan açıklamada, Global Yatırım Holding'in enerji alanındaki ana iştiraki Consus’un bağlı ortaklıklarından Mavibayrak Enerji'nin Aydın Söke’de, Doğal Enerji'nin ise Şanlıurfa’daki biyokütle santrallerinin devreye alındığı belirtildi.

Aydın’nın Söke ilçesinde hizmete giren santralin 12 megavat kurulu güce sahip olduğu aktarılan açıklamada, söz konusu santralin hasat sonrasında tarlada kalan pamuk saplarını elektrik enerjisine dönüştürdüğü ifade edildi.

Santralin yılda yaklaşık 80 milyon kilovatsaat elektrik üreterek 30 bin konutun ihtiyacını karşılayacağı belirtilen açıklamada, tesisin kurulu gücünün 2018'de yapılacak kapasite artırımıyla 24 megavata çıkarılmasının hedeflendiği kaydedildi.

Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesindeki santralin ise 5,2 megavat kurulu gücünde olduğu ifade edilen açıklamada, santral sayesinde tarımsal biyokütle ve hayvansal atıklardan elektrik elde edilerek yılda yaklaşık 35 milyon kilovatsaat elektrik üretimiyle 15 bin konutun enerji ihtiyacının karşılanacağı bildirildi.

- “Bu modeli Türkiye’de yaygınlaştıracağız”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Türkiye’de biyokütle varlığıyla 5 bin megavatın üzerinde enerji üretiminin mümkün olduğunu belirtti.

Türkiye'nin geniş tarım alanları ve hayvancılık faaliyetiyle bu konuda çok önemli bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Kutman, "Yurt dışında oldukça yaygın olan biyokütleden enerji üretimini, Türkiye’de de yaygınlaştırıp hak ettiği yere taşıyacağız. Biyokütle tedarik ve santral işletmeciliği faaliyetlerini tek çatı altında toplayan ve sayılı şirketlerden biri olan Consus’un bu alandaki öncü yatırımları hızlı ve güçlü bir şekilde sürecek." değerlendirmesinde bulundu.

Consus Enerji Üst Yöneticisi Atay Arpacıoğulları ise biyokütle yatırımlarını 450 milyon dolara taşımayı planladıklarını belirterek, “Aralıksız yatırımlarımızla 2020 yılına kadar yaklaşık 250 megavat kurulu güce ulaşmayı amaçlıyoruz. Türkiye’nin tarımsal atıklarının yoğun olduğu bölgelere odaklanacağız. Yatırımlarımızın tamamlanmasıyla birlikte, yılda yaklaşık 1,5 milyar kilovat saatlik elektrik üretimi ile Türkiye’nin biyokütleden enerji üreten en büyük şirketi olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile