Glokom Gözün Sinsi Düşmanı

Glokom Gözün Sinsi Düşmanı

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Bülent Raşit Tuncel, halk arasında “Göz tansiyonu” adıyla da bilinen glokomun milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığı olduğunu, tedavi edilmez ise görme kaybına neden olabileceğini belirtti.

6-12 Mart Glokom Haftası sebebiyle bir açıklama yapan Dr. Bülent Raşit Tuncel, hastalığın sebeplerini ve tedavi yöntemlerini anlattı. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan glokomun genellikle yıllar içinde çok sinsi ilerlediğini, en sık görülen glokom tipinin ’Primer açık açılı glokom’ olarak adlandırıldığını anlatan Tuncel, "Bu süre içinde glokomlu kişilerin bir bölümünde de hastalığa ait herhangi bir belirti görülmez. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Bu nedenle çok sinsi bir hastalıktır. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir” dedi ve göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayenelerle glokomun erken teşhisinin mümkün olduğunu vurguladı.

Dr. Bülent Raşit Tuncel, diğer bir glokom türünü ise “Yine ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık ve bulantı, kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi gerektirir. Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir” şeklinde açıkladı.



Glokom nasıl teşhis edilir?

Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru, tonometre adı verilen bir aletle göz içi basıncınızı ölçer. Göz dibi muayenesi yaparak göz sinirlerini inceler, gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar, görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri yöntemler de uygulanabilir. Hatırlayın ki glokom herkeste olabilir. Glokoma bağlı görme kaybını engellemenin tek yolu erken tanıdır. Glokom riskini arttıran faktörler; ilerleyen yaş, ailede glokom öyküsü (Genetik yatkınlık), sigara, şeker hastalığı, yüksek-düşük kan basıncı, miyopi, uzun süreli kortizon tedavisi, göz yaralanmaları ve migren.

Glokom tedavi edilebilir mi?

Glokom tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat birçok olguda uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Eğer glokomunuz varsa, hastalığın tedavisi ve izlenmesi hayatınızın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerien tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.

Glokom nasıl tedavi edilir?

Açık açılı glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir. Bu ilaçlar genellikle göz damlası şeklindedir. Gerekirse cerrahi ve laser girişimleri de uygulanabilir. Bu tedavilerin amacı hastanın kalan görmesinin korunması olup görmeyi arttırmazlar. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı tipinde tedavi çok acildir. Doğuştan glokomda ise tedavi esas olarak cerrahidir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

İzlenmesi gereken basit kurallar nelerdir?

İlaçlar göz doktorunun önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Göz damlası her gün aynı saatte damlatılmalıdır. Bu şekilde göz damlasının daha kolay hatırlanması sağlanabilir. Günlük normal yaşamı etkileyen herhangi bir yan etki olduğunda mutlaka bir göz doktoru ile görüşülmelidir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile