GMKA 'Gıda Kümesi Projesi', İlk Odak Grup Toplantısı Edremit'te Yapıldı

GMKA 'Gıda Kümesi Projesi', İlk Odak Grup Toplantısı Edremit'te Yapıldı

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA), ‘Gıda Kümesi Projesi’ kapsamında, zeytincilik sektörünün ele aldığı toplantı Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlendi.

GMKA, Türkiye’yi doyuran bölge olan Güney Marmara’nın gıda rekabet edebilirliğini artırmak amacıyla kümelenme çalışmalarına başladı.

‘Gıda Kümesi Projesi’nin ilk kümelenme toplantısı, Balıkesir’in Edremit ilçesine bağlı Güre Kırsal Mahallesi’ndeki termal bir otelde gerçekleştirildi.

Proje kapsamında, Güney Marmara Bölgesi’nin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik kapsamlı bir kümelenme politikası geliştiriliyor. Zeytincilik sektörünün ele alındığı toplantıya, GMKA uzmanları, Balıkesir Üniversitesi’nden akademisyenler, Edremit Ticaret Odası Başkanı Coşkun Salon, Edremit Ticaret Borsası Başkanı Tarkan Denizer, Edremit Körfezi’ndeki zeytin üreticileri ve alanlarında uzman olan sunumcular katıldı.

Zeytin ve zeytin üreticilerinin pazarlamada, üretim ve rekabette, marka tescillendirmede neler yapmaları gerektiği anlatılarak bilgi alışverişinde bulunuldu. Türkiye’yi zeytin ve zeytinyağı konusunda doyuran Güney Marmara’nın gıda konusunda rekabet edilebilirliğini artırmak amacıyla kümelenme çalışması yapıldı. Proje Danışmanı Ekin Taşkın tarafından yönetilen toplantıda, Güney Marmara Bölgesi’nin sürdürebilir kalkınmasına yönelik çalışma yapıldı.

Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından Avrupa Birliği’nden sağladığı destekle Balıkesir ve Çanakkale’de Gıda Üreticileri Kümesi kurulması için somut adımların atıldığını dile Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Elif Savaş, Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği faaliyetleri ve ileri ki zamanlarda yürütülmesi planlanan projeler ve diğer çalışmalar hakkında Odak Grup Toplantısı yaptıklarını ifade etti.

Savaş, “GMKA’nın AB’den sağladığı destekle hayata geçirilecek Gıda Kümesi, Türkiye’nin en büyük gıda üretim merkezi olan Güney Marmara Bölgesi’nde uygulanacak proje bölgenin ilk kümelenme deneyimidir. Kurulacak Gıda Kümesinin Ekonomi Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği gibi farklı küme destek mekanizmalarından faydalanarak Türkiye’de gıda sektöründe trentleri belirleyen oluşum haline gelmesi amaçlanmaktadır. GMKA’nın sunduğu projede ortak olarak Portekiz’in Castelo Branco şehrinde faaliyet gösteren Inov Cluster adlı gıda kümesi de yer alıyor. Projenin iştirakçileri ise Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası’ndan geldi. Inov Clustur ile kurulan proje ortaklığı ayrıca iki kurum arasında işbirliği protokolüne dönüştürülecek, proje süresince ve sonrasında bölgemiz işletme ve kurumlarının Portekiz’le olan ticari ve kurumsal ilişkilerinin geliştirilmesi hedefleniyor” dedi.

Proje kapsamında, gıda sektöründe faaliyet gösteren işletmeler, odalar, borsalar, birlikler, sivil toplum kuruluşları yer aldığının altını Savaş, “ Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği kapsamında sizleri bir araya getirdik. Sektördeki işbirliğinin en üst düzeyde geliştirilmesi planlanıyor. Bu kapsamda kurulan Güney Marmara Gıda Kümesi Derneği’nin Balıkesir ‘de ve Çanakkale’de birer şubesi bulunuyor. Avrupa Birliği ve Türkiye arasındaki Sivil Toplum Diyoloğu-IV- Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu Hibe Programı kapsamında GMKA’nın sunduğu ‘ Güney Marmara Gıda Kümesi’ projesi hibe almaya hak kazanmıştı. Projeye Avrupa Birliği’nden 160 bin Avroluk destek sağlandı” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile