Göbek Yaglarini Eritmek Için 5 Öneri

Göbek Yaglarini Eritmek Için 5 Öneri

Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, göbek eritme yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Vücuttaki bölgesel yaglanmayla ortaya çikan asiri kilo, birçok saglik sorununa neden olabiliyor. Özellikle göbek bölgesinde baslayan yaglanmanin olusmamasi için dengeli beslenme ile düzenli egzersizin hayatin vazgeçilmezi olmasi gerekiyor. Göbek eritmek için ise beslenme aliskanliklarinda degisiklik yapilmasi, düzenli olarak minimum 7 saat uyunmasi ve stresten uzak durulmasi önem kazaniyor. Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, göbek eritme yöntemleri hakkinda bilgi verdi.

Göbek yaglanmasinin nedenlerine dikkat

Bel ve karin yaglari fazla kalori alinmasi ile artmakta ve abdominal obeziteye neden olmaktadir. Dengesiz ve sagliksiz beslenme, duragan yasam, yaslanmaya ve genetik etkenlere bagli olarak ortaya çikan karin yaglanmasi zamanla tehlikeli boyutlara gelmektedir. Sekerli içecekler asiri kalori alimina neden olurken, karin ve bel çevresindeki yaglanmanin en önemli nedenlerinden birisi olmaktadir. Sekerli ve gazli içeceklerin büyük bir bölümünde kalorisi yüksek misir surubu kullanilmaktadir. Margarinlerde kullanilan trans yaglari ise karin yaglanmasini artirmaktadir. Fast food tipi beslenme trans yag ve yüksek kalori içerdigi için karin yaglarini arttirici etki yapmaktadir. Islenmis ve paketlenmis her türlü endüstriyel gidalar, kilo alimini ve karin yaglanmasini artirmaktadir.

Yagin hangi bölgede oldugu önemli

Abdominal (karin) yaglanma sonucunda iç organlarin çalisma düzeni bozularak, vücuttaki genel yag düzeyi artmaktadir. Vücuttaki yag oranini degerlendirirken, yagin hangi bölgede oldugu önemlidir. Karin yani göbek bölgesindeki yaglanma vücudun diger bölgelerindeki yaglanmadan daha tehlikelidir. Vücuttaki bel ve kalça orani hesaplanarak ideal agirlik belirlenirken, bel ve kalçadaki yag oraninin yüksek olmasi abdominal yaglanmaya isaret etmektedir. Yapilan arastirmalarda bel bölgesinde yaglanmasi olanlar, kalça yaglanmasi olanlardan daha fazladir. Abdominal yaglanma bel kismindan baslayarak mide, karaciger ile bagirsaklari sarmaktadir. Asiri iç yaglanma genel sagligi olumsuz etkiler. Öte yandan, bel kalça orani hesaplanirken, bel ölçüsü santimetre cinsinden kalça çevresinin ölçüsüne bölünerek bulunur. Erkekler için en ideal kalça oranin 1’in altinda, kadinlar için ise 0,8 altinda olmasi gerekmektedir. Bel çevresi erkeklerde 94 santimetre kadinlarda ise 80 santimetrenin altindaysa normal, 94-102 santimetre arasindaki erkekler asiri kilolu, 102 santimetre ve üzerindekiler ise sisman sinifina girmektedir.

Göbegi eritmek için uygulanmasi gerekenler

Kan sekerini kontrol altinda tutmak oldukça önemlidir. Kan sekerini kontrol altinda tutarak göbek yaglanmasi engellenir. Kan sekerinin dengeli biçimde artip azalmasi nedeniyle asiri besin tüketimi gerçeklesmez. Tüketilen daha az besin nedeniyle kilo alimi da ortaya çikmayacaktir. Kan sekerini dengede tutmak için seker ve sekerli gidalar günlük beslenme planindan çikarilmalidir. Vücutta hizli parçalanan karbonhidratlardan da uzak durulmalidir. Karbonhidrat agirlikli beslenmek yerine protein agirlikli beslenme plani uygulanmalidir. Göbek bölgesindeki yag orani düsene kadar günlük karbonhidrat alimi azaltilmalidir. Metabolizmayi hizlandirici gidalar tüketilmeli, yag yakici bitki çaylarindan destek alinmalidir. Günlük program yapilmali. Uyuma ve yemek süresi ile tuvalete gidilen saat rutinlestirilmelidir. Bu sayede metabolizma daha düzenli çalisacaktir. Her gün düzenli olarak geceleri minimum 7 saat uyunmalidir. Bu sayede hormonlar dengeye girecek ve metabolizma hizlanacaktir.

Göbek eritmeye yardimci besinlerden faydalanin

Dogal olarak göbekten kurtulmak için de beslenme aliskanliklarinin degistirilmesi, yag yakma hizini artiran bazi besinlerin tüketilmesi gerekmektedir. Bu besinlerin tamami metabolizmanin çalisma hizini artirir.

Elma sirkesi: Elma sirkesinin en temel özelligi kan sekerini ve kolesterolü düzenliyor olusudur. Bu sayede besin tüketme ihtiyacini minimuma indirir. Ayrica metabolizmayi da % 20 oraninda hizlandirmaktadir. Yemeklerden önce dogru zamanda tüketilen elma sirkesi tokluk hissi olusturmaktadir. Ancak elma sirkesinin organik olmasi gerekmektedir.

Chia tohumu: Kilo vermek isteyenler tarafindan kullanilan chia tohumu ülkemizde son 5-6 yildir çok fazla tüketilmektedir. Besin degerleri açisindan tokluk hissi saglayan chia tohumu, sayesinde kisinin besin tüketme ihtiyaci azalir. Ayrica dogal yaglar içerir. Bu yaglar, yaglari yakmada oldukça etkili olmaktadir.

Hindistan cevizi ve yagi: Saglikli yaglardan biri olan Hindistan cevizi yagi göbek eritmede de kullanilmaktadir. Hormonlari dengeleyen Hindistan cevizi yagi, tiroid hormonunun düzenli çalismasini saglayarak metabolizma hizini artirir. Ayni zamanda da fazla besin tüketme istegini de baskilamaktadir.

Lahana, karnabahar, bürüksel lahanasi, brokoli: Tüm bu sebzeler sagliklidir. Diyet dönemlerinde haslanarak tüketilmeleri tavsiye edilir. Ayrica zeytinyagli sekilde tüketilmeleri halinde vücuda oldukça faydalidirlar. Tüm bu özelliklerinin yaninda, göbek eritmek isteyenler tarafindan tüketilmeleri halinde yaglarin hizlica erimesini saglarlar.

Yüksek protein içeren peynir alti suyu ile tavuk: Protein zengini olan peynir alti suyu ve tavuk tüketmek gerekir.

Bitki çaylari: Az miktarda da olsa kafein içeren birçok bitki çaylari, metabolizmanin hizini artirir. Diyet dönemlerinde bitki çaylarinin tüketilmesi metabolizma hizini yüzde 20 oraninda artiracaktir. Gün içerisinde düzenli tüketilirse göbek yaglari yakilabilir.

Greyfurt: Oldukça saglikli bir meyve olan greyfurt, tadinin hafif acimtirak olmasindan dolayi pek tüketilmese de konu yag yakimi oldugunda basi çekmektedir. Özellikle kahvaltida meyve suyu olarak katkisiz sekilde tüketilmesi halinde metabolizma hizini yüzde 30 oraninda artirir. Bu artis geçici bir etki degildir ve gün boyu sürmektedir.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile