Göç Konusmalari Toplantilari'nin Ilki Çevrim Içi Olarak Yapildi

Göç Konusmalari Toplantilari'nin Ilki Çevrim Içi Olarak Yapildi

Kapadokya Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi tarafindan Göç Konusmalari Toplantilari’nin ilki yapildi. Aras. Gör. M. Derya Canpolat’in moderatörlügünde, ’Afganistanli Kanaat Önderleri Gözünden Türkiye’de Göçmenlik’ basligiyla çevrim içi ortamda düzenlenen toplantiya, akademisyenler, üniversite ögrencileri ve Afganistanli göçmenler katildilar.

Toplantinin açilis konusmasini yapan Kapadokya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölüm Baskani Dr. Ögr. Üyesi Suat Taskesen, göçün en yalin haliyle bir insan hikâyesi oldugunu vurgulayarak, “Farkli dünyalar arasi köprü kurma vazifesini gönüllü olarak üstlenen kanaat önderlerini dinlemek, iste bu insan hikâyesinin daha iyi anlasilmasini saglamasi bakimindan son derece önemlidir.” dedi.

Açilis konusmasinin ardindan program moderatörü, Aras. Gör. M. Derya Canpolat, toplantinin önemli bir özelligi olarak göç konusunun yalnizca kanaat önderlerinin gözünden ele aliniyor olmasinin altini çizdi. Toplantinin ilk konusmacisi Afganistan Hazaralari Kültür ve Dayanisma Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Muhammet Gül, açiklamalarinda göç ve kanaat önderi kavramlari hakkinda bilgilendirmelerde bulundu.

Gül’ün ardindan konusan Akdeniz Üniversitesinden Aras. Gör. Dr. Asef Moballegh, Türkiye’de yasayan Afganistanli nüfusun genel özellikleri hakkinda bilgiler verdi. Moballegh, Afganistanli nüfusun hukuki statülerini açiklayarak, konuyla ilgili yasanan sorunlari dile getirdi. Afganistan Hazaralari Kültür ve Dayanisma Dernegi Gönüllü Üyesi Merzia Alishah de, konusmasinda Türkiye’de yasayan Afganistanli nüfusun egitim, saglik, ekonomi ve politik alanlarda karsilastiklari sorunlara degindi. Alishah, kültürel ve dilsel farklilarin toplumsal uyum ve entegrasyon sürecini uzattigini belirterek, tüm bu sorunlarin göçmenlerde psikolojik ve duygusal tahribata yol açtigini vurguladi. Toplantinin bir diger konusmacisi Tanin Mülteciler Kültürel Grubu Temsilcisi Khadija Sedaghat, göç yolculugunda kadin olmak üzerine açiklamalarda bulundu. Sedaghat, “Afganistan’in geri kalmisligindan muzdarip olan kadinlar, göç sürecinde güvensizlik, kaçakçilikla mücadele, yabanci hissetme, uyum konusunda zorlanma ve çocuklarini yalniz büyütme konusunda sikintilar yasiyorlar.” ifadelerinde bulundu.

Toplantinin son konusmasini, Farsça tercümanlik deneyimi olan Zahra Khavari yapti. Afganistan uyruklu nüfusun beklentileri üzerine açiklamalarda bulunan Khavari, göçün olusturdugu istihdam sorununun çözümü, saglik sigortasi ihtiyaci, kamu kurumlarindaki tercüman boslugunun doldurulmasi, seyahat izni için yasal belge aliminin kolaylastirilmasina yönelik sorunlari dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile