7 Aralik Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda Içisleri Bakanligi Göç Idaresi Baskanligi, Kilis Valiligi, Kilis Belediyesi, Istanbul Üniversitesi ve Kilis 7 Aralik Üniversitesi’nin is birligi ile düzenlenen "Türkiye’de Göç Deneyimi ve Göçün Gelecegi-Göç Çalismalari" sempozyumun açilis programinda Kilis Valisi Recep Soytürk, Göç Idaresi Baskanligi Uyum ve Iletisim Genel Müdürü Dr. Gökçe Ok, 7 Aralik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Dogan Karacoskun, Istanbul Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Haluk Alkan ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Baskani Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Ruhat Yasar konusma yapti. Sempozyumun açilis oturumu, Prof. Dr. Yücel Bulut’un oturum baskanligi ve Prof. Dr. Nurcan Özgür Baklacioglu’nun “Türkiye’nin Uluslararasi Göç Hafizasinda Kalanlar ve Unutulanlar”, Prof. Dr. M. Ruhat Yasar ve Dr. Ögr. Üyesi M. Fatih Güloglu’nun “Suriyeli Ailelerde Yapisal Dönüsüm” ile Doç. Dr. Ibrahim Efe’nin “Suriyelilerin Geri Dönüs Konusundaki Görüsleri ve Beklentileri” baslikli sunumlariyla gerçeklestirildi.
Sempozyumun ikinci oturumu Prof. Dr. Yunus Kaya’nin oturum baskanliginda tamamlandi. Ikinci oturumda Prof. Dr. Zahir Kizmaz “Göç ve Suç Arasinda Bir Iliski Var Mi? Sosyo-Krimonolojik Yaklasim”, Doç. Dr. Ilhan Oguz Akdemir “Bir Demografi Mühendisligi Projesi Olarak Zenzegur Göçleri”, Doç. Dr. Esra Dik ve Ögr. Gör. Dr. Kandemir Atçeken ”Insani Göç Hareketliliginin Tahmini, Izlenmesi ve Planli Kontrolünde Parçali Veri Kaynaklarindan Büyük Veri Kaynaklarina Geçis Olanaklari”, Dr. Ögr. Üyesi Ömer Faruk Incili “Göç ve Kirsal Yasam” baslikli bildirileri yer aldi.
Dr. Ögr. Üyesi Bilal Görentas’in oturum baskanligini yaptigi üçüncü oturumda, Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Kahveci “Istanbul’da Yasayan Suriyelilerin Barinma Deneyimi ve Barinma Ayrimciligi", Dr. Ögr. Üyesi Yakup Alan, “Suriyelilerin Uyumunda TÖMER’in Rolü”, Dr. Ögr. Üyesi Aziz Ilgazi “Göçmen Sermayesine Yönelik Sektörel Bir Analiz (Gaziantep ve Sanliurfa Örnegi)”, Ars. Gör. Ayse Kaya Keteci ise “Suriyeli Mülteciler ve Uyum: Göç Yazinina Dair Bir Degerlendirme” konulu sunumlar gerçeklestirdi.
Dördüncü oturumun oturum baskanligini Doç. Dr. Ipek Agcadag Çelik yaparken, Prof. Dr. Orhan Deniz, “Türkiye’ye Yönelik Afgan Göçü ve Gelecegine Dair Öngörüler”, Dr. Ögr. Üyesi Bilal Görentas “Türkiye’deki Üç Kusak Suriyelilerin Ulus, Kimlik ve Mekan Algilari”, Doç. Dr. Ayse Cebeci Mangal “Dördüncü Sanayi Devrimi Etkisinde Uluslararasi Göçün Gelecegi”, Dr. Ögr. Üyesi Seda Yurtcanli Duymaz ise “Iklim Krizi Karsisinda Türkiye’de Göçün Gelecegi” baslikli sunumla sempozyumda yer aldi.
Sempozyumun besinci oturumu Prof. Dr. M. Ruhat Yasar’in oturum baskanligiyla gerçeklestirildi.
Doç. Dr. Mahmut Kaya, “Uluslararasi Göç Sürecinde Dini Aglar”, Prof. Dr. Yücel Karadas “Göçün Öteki Yüzü Yerli Nüfus”, Doç. Dr. Ipek Agcadag Çelik ve Doç. Dr. Muazzez Harunogullari “Siginmaci Kadinlar”, Ars. Gör. Dr. Osman Ülker “Zorunlu Göçün Kültürel Üretime Etkisi: Suriyeli Sanatçilar Örnegi” baslikli tebligleriyle sempozyumda bulundu.
Sempozyumun altinci ve son oturumu, Doç. Dr. Muazzez Harunogullari’nin baskanliginda yürütüldü. Dr. Ögr. Üyesi Ibrahim Halil Yilmaz “Göçmen Çocuklarin Egitimi (Firsatlar ve Tehditler)”, Dr. Ögr. Üyesi Ceren Ark Yildirim “Türkiye’de Siginmacilarin Saglik Stratejisi ve BIT”, Dr. Ögr. Üyesi Ebru Öztürk Çopur “Mülteci Sagligi”, Ars. Gör. Zeynel Amaç “Suriyeli Ögrencilerin Sorunlari ve Kapsayici Egitim Baglaminda Çözüm Önerileri” baslikli bildirileriyle sempozyuma katildi.
Iki gün boyunca devam eden sempozyum, Prof. Dr. Yücel Bulut ve Doç. Dr. Ibrahim Efe’nin degerlendirme konusmalarinin ardindan sona erdi.
Göç Sempozyumu Tamamlandi
Kilis 7 Aralik Üniversitesinde iki gün süren “Türkiye’de Göç Deneyimi ve Göçün Gelecegi-Göç Çalismalari’’ sempozyumu tamamlandi.