'Gocamandan Toruna Mugla Yemekleri' Dünyanin En Iyilerinden Seçildi

'Gocamandan Toruna Mugla Yemekleri' Dünyanin En Iyilerinden Seçildi

Mugla Sitki Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ve Mugla Büyüksehir Belediyesi is birligi ile Mugla mutfak kültürünü gelecege tasimak ve kayit altina almak amaciyla çalisma baslatildi. Mugla’nin 13 ilçesinde köy köy dolasilarak hazirlanan ‘Gocamandan Toruna Mugla Yemekleri’ kitabi, 60 yas üzeri vatandaslardan alinan toplam 446 tarifi içeriyor.

Ingilizce ve Türkçe olmak üzere iki dilde hazirlanan; neyin yaninda ne yenir; ne zaman ve nasil yenir bilgilerinin de bulundugu kitap ayrica küçük bir Mugla mutfak sözlügünü de içeriyor. Her tarifin sayfasinda bulunan QR kod ile videolarina da ulasilabilen ‘Gocamandan Toruna Mugla Yemekleri’ kitabi, Mugla’nin yöresel lezzetlerini ulusal ve uluslararasi platformlarda tanitmayi hedefliyor.

Bu çerçevede kitap ilk olarak Gourmand Yemek Kitabi (Gourmand Cook Book Awards) ödüllerinde toplamda üç kategoride; ‘Iki Dil Ile Yazilmis Dünyanin En Iyisi’, ‘Basilmis Yemek Kitaplari Dünyanin En Iyisi’ ve ‘Yemek Mirasi Dünyanin En Iyisi’ listelerine girdi.

Gourmand Awards her yil ‘Gurme Yemek Kitaplari’, ‘Gurme Içecek Kitaplari’ ve ‘Gurme Film’” olmak üzere üç ayri kategoride degerlendirme yapan sektörün tek uluslararasi degerlendirme kurulu.

Bu yil 29.’su yapilan degerlendirmede 215 ülkeden ve bölgeden yapilan seçimler içerisinde ‘Gocamandan Toruna Mugla Yemekleri’ kitabi Türkiye’den seçilen tek kitap oldu.

Projenin yürütücüsü ve kitabin yazari MSKÜ ögretim elemanlarindan Ögretim Görevlisi Dr. Selma Atabey kitaba iliskin sunlari kaydetti;

“Mugla cografi sartlari, göçleri, tarihi ile oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahip. Ancak günümüz sartlarinda birçok yemek ot, geleneksel ürün, sehirlesme, teknoloji, gida sektöründeki gelismeler ve daha birçok benzer sebeple daha az yapilir hale geldi. Bu zenginliklerimizin kusaklar sonra unutulacagi kaygisiyla Mugla yöresel yemekleri çalismalari baslatildi. Yöresel ürünlerin ve yemeklerin gelecege tasinmasi, unutulanlarin geri kazandirilmasi amaciyla bu degerlere kaynagindan ulasilmasi planlandi ve Mugla’nin 13 ilçesinde köy köy dolasildi. Tariflerimizi 60 yas üzeri vatandaslarimizla görüserek aldik. Tariflerin toplanma süreci 2009’da basladi, 2020 yilina kadar devam ettirildi ve 446 adet yiyecek ve içecek tarifine ulasildi. Mugla yemekleri, kitapta yer alanla sinirli degildir ve diger tarifler genisletilmis diger baskilarda yer alacaktir. Bu kitabi ayricalikli yapan akilli kitap olmasi; her bir tarifin videosuna ilgili sayfadaki barkod ile ulasilabilmesi; iki dilde yazilmis olmasi ve yemeklerin kültürel özelliklerini anlatmasidir. Kitap, tüm yerel isimlendirmelere ve yemek isimleri orijinaline sadik kalinarak yazilmistir. Içeriginde hangi yemegin ne ile yenilmesinin tercih edildigine dair bilgiler ve yerelde kullanilan mutfak terimlerini içeren küçük bir sözlük de bulunmaktadir”

Ögretim Görevlisi Dr. Selma Atabey kitabin hazirlanmasi sürecinde emegi geçen basta MSKÜ ve MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar olmak üzere emegi geçen tüm kurumlara ve kisilere tesekkür etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile