Bu sistemle araçların daha ucuz geçebilmesinin sağlanacağı kaydedildi.
Rahmetli Turgut Özal`ın başbakanlığı döneminde 1989 yılında yapımı gündeme gelen, ancak 8 başbakan, 13 hükümet döneminde gerçekleştirilemeyen Göcek Tüneli, 2006 yılında tamamlanarak hizmete girmişti.
Antalya ile Muğla’yı birbirine bağlayan karayolu üzerinde bulunan ve yılda 720 bin aracın geçiş yaptığı 960 metrelik Göcek Tüneli, sağladığı kolaylıktan çok hep geçiş ücretlerinin fazlalığı ile gündemde kaldı. Halen geçiş ücreti otomobillerde 3 TL, minibüslerde ise 4 TL olan tünelle ilgili FTSO’dan farklı bir çözüm önerisi geldi.
BİR TURİZM ARACI TÜNELE YILDA 15 BİN TL ÖDÜYOR
Oda tarafından hazırlanan, Fethiye’nin sorunlarına yönelik kitapçıkta, tünel ücretlerinin özellikle turizme olumsuz etki yaptığı vurgulandı. Kitapçıkta, 100 kilometrelik Aydın-İzmir karayolundaki otobandan geçiş ücretinin 3,85 olmasına rağmen 960 metrelik Göcek tünelinden 4 TL alınmasının yanlış olduğuna dikkat çekilirken, 11 araçlı bir turizm taşımacısının yılda bu tünele 15 bin TL ücret ödemek zorunda bırakıldığı ifade ediliyor. Göcek tüneli geçiş ücretlerinin indirilmesi gerektiğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ifadelere yer veriliyor:
Her ne kadar Göcek tüneli özel sektör tarafından yap-işlet-devret modeli ile yapılmış olsa da denetleyici ve düzenleyici rolü devletin. Tünel geçişleri konusunda bir alt ve üst limitin bulunması gerekmektedir.
Özellikle ticari amaçlı taşımacılık yapan ve tüneli sıklıkla kullanan işletmelerin araçları için OGS (Otamatik Geçiş Sistemi) veya KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) uygulamasına geçilmelidir. Bununla birlikte geçiş ücretlerinde yapılacak indirimle turizm sektörüne büyük katkı sağlanacaktır. Bununla ilgili bölge milletvekillerinin yapacağı girişimler bölge halkı tarafından merakla bekleniyor.
Göcek Tüneli’ne Ogs Kurulması Önerisi
Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Fethiye ile Muğla’yı birbirine bağlayan Göcek Tüneli’ne otomatik geçiş sistemi (OGS) kurulmasını önerdi.