Eğitim, iş - meslek, sağlık, hukuk, sosyal yardımlar olmak üzere 5 farklı uzmanlık alanında 3 bin 50 göçmen ve mülteciye danışmanlık, bilgilendirme hizmeti veren merkez, toplumsal uyuma da katkı sağlıyor.
Keçiören Belediyesi’nin yanı sıra Keçiören Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Uluslararası Göç Örgütü’nün iş birliğinde çalışmalarını yürüten merkezden şu ana kadar hizmet alanların büyük bir kısmını Iraklılar oluşturuyor. Bin 539 Iraklı’nın faydalandığı merkezde 2. sırayı ise 948 ile Suriyeliler, 353 ile de Afganlar alıyor.
Keçiören Çocuk Danışma Merkezi (ÇODAM) ritim, ahşap ve resim atölyeleri ile 95 göçmen çocuğa 6 ay eğitim verirken, 160 çocuk da örgün eğitim için Türkçe dil kurslarından faydalanıyor. Kadın ve aile sağlığı konusunda ise 105 göçmen ve mülteci kadına 3’er günlük eğitimler verildi.
"Haklarımı Biliyorum" eğitimleriyle de hukuki statüleri, kimlik edinme süreçleri ve temel hakları konusunda bilgi alan göçmen ve mülteciler; Türkiye Belediyeler Birliği iş birliğinde İSKEP Projesinden (İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Teknik Destek Projesi) de faydalanmaya hazırlanıyorlar.
Göçmenlerin vatan özlemlerini bir nebze de olsa dindirmeyi arzuladıklarını ifade eden Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, "İlçemizde de gerek savaş koşulları gerekse başka nedenlerle farklı ülkelerden gelen yaklaşık 6 bin göçmen bulunuyor. Göçmen Merkezimiz vasıtasıyla göçmenlerin topluma entegre olma süreçlerini hızlandırıyor, kültürel farklılık ve dil çeşitliliği nedeniyle oluşan iletişim engellerini aşarak toplumsal uyum sürecinde karar alma mekanizmalarına katılımlarını artırıyoruz" dedi.
Göçmen Merkezi Hayatlarını Kolaylaştırdı
Keçiören Belediyesi tarafından yabancı uyrukluların sağlık, eğitim, sosyal yardım, sosyal hizmet ve istihdam gibi çeşitli kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak için açılan Göçmen Hizmetleri Merkezi göçmenlerin hayatını kolaylaştırdı.