GÜLTEKİN YETGİN - Giresun'dan 19. yüzyılda fındık ticareti yapan gemilerle Fransa'nın Marsilya kentinden getirilen malzemeler de kullanılarak inşa edilen Zeytinlik semti evleri restore ediliyor.
Hacı Hüseyin Mahallesi Zeytinlik semtindeki türkülere konu olmuş Giresun evleri üzerinde ve sokaklarda yapılacak restorasyon çalışmalarıyla Anadolu kültürü canlandırılacak, evlerin yenilenmesi turizme de katkı yapacak.
Giresun Valisi Hasan Karahan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zeytinlik semtinin Giresun'un tarihi dokusunu koruyabilmiş nadide bölgelerinden biri olduğunu söyledi.
Semtte 80 tescilli ev olduğunu dile getiren Karahan, evlerin korunmasının ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkati çekti.
Karahan, semtin özel ve farklı bir mimari anlayışı olduğuna işaret ederek, 'Dolayısıyla o anlayışın da yaşaması noktasında önemli bir projemiz var. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) desteğiyle yürütülen proje yaklaşık 3 milyon liraya mal olacak. Şu an 30-35 bina yenilenecek' dedi.
Zaman içerisinde bu sayının artacağını ifade eden Karahan, 'Vatandaş katkısı ve iş yeri açmak isteyen kişilerin gayretiyle projenin katlanarak büyüyeceğine inanıyoruz. Hepsi bir arada değerlendirildiğinde Zeytinlik semtinin Giresun'un otantik bir köşesi olarak turizmde önemli bir yer alacağını düşünüyoruz.' diye konuştu.
Karahan, son yıllarda artan oranda yerli ile yabancı turistin Karadeniz ve Giresun'a ilgi göstermeye başladığını belirterek, 'Onlara da şehrimize otantik köşesini tanıtmak güzel bir imkan. Zeytinlik semtinin gerek konaklama, gerek eğlence faaliyetlerinde güzel bir imkan sağlayacağına inanıyoruz.' ifadesini kullandı.
Proje koordinatörü Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gazanfer İltar ise semtin Osmanlı döneminde Gogora Mahallesi olarak adlandırıldığını anlatarak, burasının Rumların ağırlıkta yaşadığı bir semt olduğunu anlattı.
- Her ev bir mahalle gibi tasarlanmış
Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki bina bazında tasarımın aksine Giresun evlerinin her konutun içerisinin bir mahalle gibi tasarlanmış olduğunu aktaran İltar, 'Sarnıcı, mutfağı, çamaşırhanesi, çeşmesi, fırını, ocağı gibi birimler var. Bir kompleks yapı şeklinde tasarlanmış.' değerlendirmesinde bulundu.
Zeytinlik Semti Sokak Sağlıklaştırılması ve Restorasyon Çalışması Projesiyle evlerin günümüzde yenilenmeye başladığını dile getiren İltar, şöyle dedi:
'Elektrik, telefon hatları yer altına alınacak, sokak dokusundaki bozulmalar giderilecek, bahçe kapıları, kaldırımlar eski özgün haline dönüştürülecek, evlerin bahçeleri yaşanabilir hale getirilecek. Evlerdeki ahşap bozulmaları, cephelerdeki sıva dökülmeleri, çatıları, kiremitleri özgün şekilde yeniden restore ediyoruz, döneminin ilk rengiyle boyuyoruz. Proje sonunda tekrar eski 19. yüzyıldaki meşhur Gogora kültürü bu mahallede yeniden canlanmış olacak.'
'Gogora' Kültürü Restorasyonla Canlanacak
Giresun'dan 19. yüzyılda fındık ticareti yapan gemilerle Fransa'nın Marsilya kentinden getirilen malzemeler de kullanılarak Zeytinlik semtinde inşa edilen evlerin restore edilmesiyle 19. yüzyıldaki 'Gogora' kültürünün canlandırılması hedefleniyor Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle 3 milyon liraya mal olacak proje ile mahalledeki 3035 bina yenilenecek Giresun Valisi Karahan: 'Zeytinlik semtinin Giresun'un otantik bir köşesi olarak turizmde önemli bir yer alacağını düşünüyoruz' Celal Bayar Üniversitesi Sanat Tarihi Öğretim Üyesi İltar: 'Proje sonunda tekrar 19. yüzyıldaki meşhur Gogora kültürü bu mahallede yeniden canlanmış olacak'