'Gök Sultan Abdülhamid Han' Oyununun Galası Yapıldı

34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği 31 Mart Vakası sırasında yaşananları ele alan oyununun galası Fatih Kültür Merkezi'nde gerçekleşti İBB Kültür Daire Başkanı Şen: 'Biz Türk milleti olarak maalesef tarihimizle, kendi gerçek kahramanlarımızla arası açık bir toplumuz. Böyle bir toplumda tarihimizden sağlam, güvenilir, doğru bilgilerle estetik işleri sahneye taşımak, bu değerli kişileri tanımak başlı başına önemli.' Yönetmen, yazar İnanç: 'Saçımızdan tırnağımıza kadar manevi yapımızı oluşturan rahmetli Necip Fazıl Kısakürek’tir. Oyun sonrası sahnede konuşma yaparken yine onu hatırladım ve duygulandım, gözyaşlarıma engel olamadım. Çünkü ben onun şaheseri olan 'Sultan Abdülhamid' oyununu 519 kere sahneye koydum, hem yönetmeni, hem oyuncu olarak rol aldım. Bugün burada, yıllardır bu işe verdiğimiz emeğin değdiğini anladım.'

34. Osmanlı padişahı II. Abdülhamid'in tahttan indirildiği 31 Mart Vakası sırasında yaşananları ele alan 'Gök Sultan Abdülhamid Han' oyunun galası yapıldı.

Fatih Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen galada AA muhabirine açıklamada bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, 'Biz Türk milleti olarak maalesef tarihimizle, kendi gerçek kahramanlarımızla arası açık bir toplumuz. Böyle bir toplumda tarihimizden sağlam, güvenilir, doğru bilgilerle estetik işleri sahneye taşımak, bu değerli kişileri tanımak başlı başına önemli.' dedi.

Şen, oyunun yazarı ve yönetmeni Üstün İnanç'ın yılların tecrübe ve birikimine sahip olduğunu söyleyerek, 'Usta tiyatrocu Üstün İnanç'ın varlığı ve bu projeye adını yazmış olması başlı başına önemlidir. Sultan Abdülhamid Han’ın hakkında ne yapsak azdır. Bu bizim izlediğimiz hayatından küçük bir kesittir. Bunlardan daha fazla yapmamız lazım. Bu konuda bir ucundan tutabiliyorsak ne mutlu bize.' diye konuştu.

- 'Tarihini bilmeyen toplumlar sonunda yıkılmaya mahkumdur'

Oyunun yazar ve yönetmeni Üstün İnanç da, II. Abdülhamid’in, mevcut Osmanlı padişahları içerisinde hakkında en çok tartışma yapılan padişah olduğunu belirterek, 'Bu tartışılan padişahı bir de biz ele aldık ve neredeyse bir belgesel şeklinde sahneye taşıdık. Tarihini bilmeyen toplumlar sonunda yıkılmaya mahkumdur, onun için topluma bu oyunu hediye ediyorum.' ifadelerini kullandı.

İnanç, oyunu hazırlarken birlikte çalışmalar yaptığı Necip Fazıl Kısakürek’i andığını dile getirerek, şunları söyledi:

'Saçımızdan tırnağımıza kadar manevi yapımızı oluşturan rahmetli Necip Fazıl Kısakürek’tir. Oyun sonrası sahnede konuşma yaparken yine onu hatırladım ve duygulandım, gözyaşlarıma engel olamadım. Çünkü ben onun şaheseri olan 'Sultan Abdülhamid' oyununu 519 kere sahneye koydum, hem yönetmeni, hem oyuncu olarak rol aldım. Bugün burada, yıllardır bu işe verdiğimiz emeğin değdiğini anladım.'

Oyunda, II. Abdülhamid'i canlandıran İhsan Ustaoğlu, fiziki olarak II. Abdülhamid’e benzetildiğini paylaşarak, sözlerine şöyle devam etti:

'Bir oyuncu hangi rolde oynarsa oynasın role hazır hale gelmelidir. Ben genellikle böyle karakterler için tercih edilen bir oyuncuyum. 2005 yılında da Namık Kemal’i yorumlaşmıştım. Gerek sinema gerekse çok sık olmasa da dizi dünyasında ama özellikle tiyatro dünyasında bu gibi karakterleri canlandırmayı seviyorum. Hazırlanırken karakterin fotoğraflarına bakarım, varsa videolarını izlerim. Sultan Abdülhamid'i de araştırdım, gür bir sesi varmış, kısa adımlarla yürürmüş bunlardan yola çıkarak karakteri çıkardım.'

Oyunu sahneleyen Erguvan Kültür ve Sanat Merkezi kurucularından Harun Yöndem, oyunun hazırlığının üç ay sürdüğü bilgisini vererek, 'Üstün İnanç Bey'in mutlaka yeni eserler ortaya koyma arzusu var. Biz önermiştik yazmasını, o da adeta Shakespeare gibi çalıştı. Oyuncuları tek tek seçtik. Sahne düzeni de dönem aksesuarlarından oluşuyor. Ortaya iyi birşey çıksın diye çaba gösterdik. 31 Mart vakası dönemi bu oyunla tekrar tartışılsın istiyorum.' şeklinde konuştu.

- 'Ulu Hakan gittiği zaman dünya kan gölüne döndü'

İBB Şehir Tiyatroları Müdürü Salih Efiloğlu ise, II. Abdülhamid'in örnek bir şahsiyet olduğunu anlatarak, şu düşüncelerini paylaştı:

'Ulu Hakan Abdülhamid Han’ın sahnelere taşınması üstelik bunu Üstün İnanç hocamızın yapması gerçekten muhteşem. Oyundan çok etkilendim. Çünkü o bir devrin, çağın insanıydı. Ulu Hakan gittiği zaman dünya kan gölüne döndü. Onun bıraktığı mirası anlamadılar. Önemli olan Abdülhamid gibi bir şey yapabilmek. Daha büyük Abdülhamid oyunlarının sergilenmesini isterim. Ben bugün bu oyunda tarihe çok güzel bir şekilde ayna tutulduğunu gördüm.'

- 'Gök Sultan Abdülhamid Han'

Son yüzyılın ve yakın tarihin en çok tartışılan padişahlarından II. Abdülhamid’in tarihi olaylar içindeki tavrının, tercihlerinin sahnelendiği oyunda, 31 Mart Vakası konu ediliyor.

Oyunda İhsan Ustaoğlu, Batıkan Avcı, Caner Bilginer, Erdal Çiçek, Şemistan Kaya, Fulya Bilginer, Tugay Abukan ve Hilal Doyran rol alıyor.

Oyunun müzikleri Levent Çelik, ışık tasarımı Murat Özdemir, efekt tasarımı Kadir Arlı, dekoru Murat Yüksel, Yaşar Topal, Cemil Çelik, Erdeniz Acar ve Şenol Dönmez, aksesuarı Arman Etyemez, kostümleri ise Ahmet Tahir tarafından yapıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile