Ulastirma ve Altyapi Bakanligina bagli SHGM'den yapilan açiklamaya göre, TUSAS tarafindan yerli ve milli imkanlarla gelistirilen ve sertifikasyon test faaliyetleri devam eden Gökbey Helikopteri'nin 3'üncü prototipi, SHGM tarafindan verilen özel izinle ilk uçusunu 27 Haziran'da basarili bir sekilde gerçeklestirdi.
Türkiye'de yerli ve milli imkanlarla özgün helikopter gelistirme görevi verilen TUSAS tarafindan yürütülen Gökbey Özgün Helikopter Programi kapsaminda, yapisal ve aviyonik sistemlerin yani sira transmisyon, rotor ve inis takimlari gibi kritik öneme haiz sistemlerin tasarimlari ve üretimleri de tamamen milli kaynaklar kullanilarak gerçeklestiriliyor.
Yüksek irtifa ve sicaklikta, gece/gündüz ve aletli/görerek uçus yapilmasini mümkün kilan, farkli meteorolojik kosullarda etkin faaliyet gösterebilecek sekilde tasarimi ve testleri yapilan Gökbey Helikopteri'nin tasima, VIP, kargo, pilot egitimi, hava ambulans, arama-kurtarma ve kiyi ötesi tasima görevlerini basariyla gerçeklestirebilecegi degerlendiriliyor.
SHGM ve TUSAS uzmanlarindan olusturulan farkli disiplindeki 13 sertifikasyon panelinin degerlendirmesi neticesinde, ulusal ve uluslararasi gereklilikler göz önünde bulundurulmak suretiyle sertifikasyon sartnamelerine uygun olarak tasarlanan "Gökbey Özgün Helikopteri Özel Uçus Izni" SHGM tarafindan yayimlandi. Yaklasik 40 dakika süren bu uçusla beraber uçus test faaliyetlerine yeni prototip dahil edildi. Bu prototipin devreye alinmasiyla sertifikasyon testleri hizlandirilacak.
Gökbey Helikopteri'nin 3'Üncü Prototipinde, SHGM'nin Verdigi Özel Uçus Izni Kapsaminda Testler Basladi
Türk Havacilik ve Uzay Sanayii AS (TUSAS) tarafindan gelistirilen Gökbey Helikopteri'nin 3'üncü prototipinde (P2), Sivil Havacilik Genel Müdürlügünce (SHGM) verilen özel uçus izni kapsaminda testler basladi.