Gökçeada'da Caretta Caretta Yuvasi Bulundu

Gökçeada'da Caretta Caretta Yuvasi Bulundu

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans ögrencisi Emre Sandik, ihbar üzerine gittigi Çanakkale’nin Gökçeada ilçesine bagli Eselek köyü Aydincik kumsalinda caretta caretta yuvasi buldu. Caretta caretta yavrularinin güvenli bir sekilde denize ulasmasi saglandi. ÇOMÜ DEKUM Müdürü Prof. Dr. Sükran Yalçin Özdilek, "Kuzey Ege’de deniz kaplumbagalarinin yuvalarinin olduguna dair 2’nci kesin kaydimiz. Bundan 3 yil önce Kabatepe’de gene Ekim ayinda Kum plajinda bir yuva kaydimiz vardi" dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Kaplumbagalari Arastirma ve Uygulama Merkezi (DEKUM) bünyesinde arastirmalarini sürdüren Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans ögrencisi Emre Sandik, 25 Eylül tarihinde Gökçeada ilçesine bagli Eselek köyü Aydincik kumsalinda caretta caretta yavrusu bulundugu ihbari üzerine bölgeye gitti. Sandik, 26 Eylül’de caretta caretta yuvasini buldu. 9 günlük bilimsel çalismalarin yapilmasinin ardindan yavru caretta carettalarin dün Aydincik kumsalinda güvenli bir sekilde denize ulasmasi saglandi.

ÇOMÜ DEKUM Müdürü Prof. Dr. Sükran Yalçin Özdilek, "Geçen hafta merkezimize Gökçeada’da bir yavru kaplumbaga kumsalda bulundugu ihbari geldi. Gökçeada’da eski ögrencimiz olan Pinar Kaymaz merkezimize ulasti. Biz orada yavru deniz kaplumbagasini görünce orada bir yavru olabilecegini düsündük. Hatay’da izleme çalismasi henüz bitmisti. Oradan gelen bu konuda uzman olan ögrencim Emre Sandik sahaya gitti. Yuvanin yerini buldu. Çok heyecanlandik. Artik Gökçeada’da Eselek köyündeki Aydincik kumsalinda bir caretta caretta yuvamiz var. Içinde de hatiri sayili miktarda yavru vardi. Bunlardan bir kismi açilip denize gitmisti, bir kismi hala yuvada duruyordu. Biz onlari takip ettik. Birkaç günlük sürede denize salimlarini izledik. Bilimsel bütün kayitlari aldik. Bu kayit bize Kuzey Ege’de deniz kaplumbagalarinin yuvalarinin olduguna dair 2’nci kesin kaydimiz. Bundan 3 yil önce Kabatepe’de gene Ekim ayinda Kum plajinda bir yuva kaydimiz vardi. Böylece Kuzey Ege’de Türkiye’nin bu kiyilarinda bizim deniz kaplumbagalarinin saçilmis bir sekilde yuvalama yerinin oldugunu söyleyebiliriz. Ülkemiz, deniz kaplumbagalari için önemli bir bilgi. Deniz kaplumbagalarinin sayisi etkin koruma çalismalari nedeniyle artiyor. Bu da artik deniz kaplumbagalarinin belki de Kuzey Ege’de daha görünür hale gelmesine yol açiyor. Biz yuvanin bulunmasiyla ilgili birimlere basvuracagiz. Önümüzdeki yil o kumsalin takibini gerçeklestirecegiz. Önümüzdeki yil da yuva var mi, yok mu diye bakacagiz. Eger varsa oranin tehditlerini ortaya koyarak gerekli tedbir ve önlemleri oranin yerel otoritesiyle birlikte almayi planliyoruz" dedi.

Yaz sezonlarinda Hatay Samandag bölgesinde deniz kaplumbagalari koruma ve izleme çalismasi yürüttüklerini belirten ÇOMÜ Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans ögrencisi Emre Sandik ise, "Bu sezonda Hatay Samandag’da çalismalarimizi gerçeklestirdik. Sezon bittikten sonra Çanakkale’ye döndüm. Bir ihbar üzerine Gökçeada’nin Eselek köyü Aydincik kumsalina gittim. Orada 2 gün kaldim. 2 gün boyunca ihbar üzerine yavru carettanin yuvasini buldum. Bilimsel çalismalarimizin ardindan hocamizla birlikte güvenli bir sekilde yavru carettalarin denize ulasmasini sagladik. Gökçeada’da ilk defa böyle bir durumla karsi karsiya kaldik. Adadaki diger kumsallari, koylari dolastim. Bu bölgelerde de caretta izlerine rastladim" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile