Uludag Elektrik Dagitim A.S., Avrupa Birligi Ufuk2020 programi kapsaminda karbon salinimini azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçisi hizlandirmak adina Gökçeada’da Gökçeada Enerjin Yeter projesini hayata geçirdi. Projenin açilis töreni UEDAS Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ismail Ergünes’in ev sahipliginde Gökçeada Belediye Baskani Ünal Çetin, Bozcaada Belediye Baskani Dr. Hakan Can Yilmaz’in katilimlariyla gerçeklestirildi.
Açilis töreninde konusan UEDAS Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ismail Ergünes, “Yenilenebilir kaynaklarin degerlendirilmesi noktasinda tüm dünyaya örnek olacak bir projeyi paydaslarimizla birlikte hayata geçirmenin mutlulugunu yasiyoruz. AB destekli projemizin ana amaci karbon saliniminin azaltilmasi, yenilenebilir enerji entegrasyonunun kolaylastirilmasi, akilli ve yesil enerjiye geçisinin hizlandirilmasidir. ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesiyle Gökçeada’ya enerji depolama tesisi kuruyoruz. Adada mevcutta çalisir durumda olan yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler kurulacak Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Böylelikle adalarin enerjisi yenilenebilir enerjiden saglanmaya çalisilacak. Ayrica projedeki testler kapsaminda bir trafo bölgesinde tüm tüketicilere akilli sayaç uygulamasi yapilacak. Bu kapsamda kullanicilarin tüketim aliskanliklarini takip etme sansimiz olacak” dedi.
Proje ile ilgili konusan UEDAS Genel Müdürü Gökay Fatih Danaci, “Gökçeada Enerjin Yeter projesi kapsaminda 2 megavat gücünde enerji elde edilecek. Projeden toplamda 7 bin 260 abone faydalanacak. 42 ay boyunca Gökçeada’da denenecek sisteme benzer çalismalar, Türkiye’deki diger adalar ile Danimarka, Italya ve Ispanya’daki adalarda da yapilacak. Bu çalismalar sonrasinda gelistirilecek modelin yayginlastirilmasi için daha büyük projeler ve sistemler hayata geçirilecek” seklinde konustu.
Açilisin ardindan projenin paydaslari UEDAS, Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Dernegi ve Inavitas firmasinin katilimlariyla imza töreni gerçeklestirildi.
Proje 42 ayda tamamlanacak
Yenilenebilir kaynaklarin etkin kullanimi için örnek teskil edecek proje kapsaminda Gökçeada’da UEDAS tarafindan enerji depolama tesisi kurulacak. Adadaki yenilenebilir enerji santralleri ve jeneratörler, kurulacak olan Virtual Power Plant (Sanal Güç Santrali-VPP) sistemine entegre edilecek. Aralarinda Ingiltere, Fransa, Italya, Ispanya, Almanya, Danimarka ve Hollanda gibi ülkelerden toplamda 19 ortagin yer aldigi projede, UEDAS’in paydaslari arasinda Bozcaada Belediyesi, Troya Çevre Dernegi ve Inavitas firmasi yer aliyor. Toplam 7,2 milyon avroluk projenin yüzde 70’i Avrupa Birligi tarafindan hibe edilecek. Fransa’dan Marsilya Üniversitesi’nin koordine ettigi projenin 42 ayda tamamlanmasi bekleniyor.
En yüksek bütçeli arastirma hibe programi
Avrupa Birligi’nin bilimsel ve uygulamali arastirma, gelistirme ve inovasyon projelerine destek olmak üzere olusturdugu Horizon2020 Hibe Programi, insanlik tarihinin en yüksek bütçeli arastirma hibe programi olarak konumlaniyor. Avrupa’nin arastirma ve teknoloji gelistirme kapasitesini güçlendirmek, üniversite-sanayi is birligini tesvik etmek, AB ülkeleri, AB aday ülkeleri ve AB’nin isbirligi yaptigi ülkelerle AB politikalarina iliskin farkli alanlarda isbirligini gelistirmek amaciyla yürütülüyor.
Gökçeada'nin Enerjisi Kendine Yetecek
Uludag Elektrik Dagitim A.S. (UEDAS), Avrupa Birligi Ufuk2020 programi kapsaminda karbon salinimini azaltmak ve yenilenebilir enerjiye geçisi hizlandirmak için Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde ‘Gökçeada Enerjin Yeter’ projesini hayata geçirdi.