Gökdemir; 'Didim De Tarım Her Geçen Yıl Artan İvmeyle Büyümektedir.'

Gökdemir; 'Didim De Tarım Her Geçen Yıl Artan İvmeyle Büyümektedir.'

Didim Ziraat Odası Başkanı Bahattin Gökdemir, Didim’de tarımın bir çok kolunda faaliyetler olduğunu belirterek; “Didim de tarım her geçen yıl artan ivmeyle büyümektedir” dedi.

Didim Ziraat Odası Yönetim kurulu Başkanı Bahattin Gökdemir Odanın 2017 yılı faaliyetlerini anlattı. Gökdemir ilçede ÇKS’ya kayıtlı 1200 çiftçinin olduğunu ifade ederek “Ziraat Odamıza kayıtlı çiftçi üye sayımız ise 2800’dür. Devletten tarım desteği alan ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayımız ise 1200’dür. Kırsal ekonomisi tamamen tarıma bağlı olan ilçemizde tarımda özellikle zeytincilik, pamuk, buğday, arpa, fiğ, yulaf, mısır ürünlerinin tarımı yapılmaktadır. Bunun yanı sıra çok sayıda bağ bahçe tarımı ilçemizde yapılmaktadır. Ayrıca ilçemizde hatırı sayılır su ürünleri, hayvancılık ve arıcılık faaliyetleri yapılmaktadır. İlçemizde Didim Ziraat Odasının çiftçilerle yaptığı toplantılar ve toplantıların sonucunda kurum ve kuruluşlar olan ilişkiler neticesinde birçok çiftçi problemi 2017 yılında da giderilmiştir” dedi.



2017 yılındaki ilçe genelinde verilen desteklemelerle ilgili verilen paylaşan Gökdemir, “2017 yılında Didim Ziraat Odası, Çiftçi Kayıt sistemine kayıtlı 256 üreticinin 554 bin 872,55 TL Zeytinyağı Pirim desteği, toplam 284 üreticinin 794 bin 430,37 TL ÇATAK desteği, 227 çiftçinin 402 bin 611,95 TL iyi tarım uygulamaları desteği, 15 çiftçinin 31 bin 410 TL sertifikalı fidan desteklemeleri, 12 çiftçinin 5236,05 TL sertifikalı tohum kullanım desteği, 45 çiftçinin 59 bin 798,90 TL yem bitkileri desteklemesi, 262 çiftçinin 9 milyon 749 bin 442 TL pamuk primi desteklemesi, 932 çiftçinin 596 bin 63,67 TL mazot gübre desteği, 7 çiftçinin 56 bin 237,86 TL organik tarım desteği, 18 çiftçinin 19 bin 119,67 TL hububat baklagil desteği almıştır. Verilen desteklerin çiftçiyi rahatlatmasına rağmen yeterli değildir ve daha fazla destek verilmesi gerekmektedir. Tarımla uğraşan çiftçimiz devlet tarafından desteklenirse toprak kazanır, millet kazanır, ülkemiz kazanır. Ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayan güçlü bir sektör haline gelir” diye konuştu.



2017’de kamu kurum ve kuruşlar ile Sivil toplum kuruluşlarıyla toplantılar ve eğitimler yaparak oda üyelerinin önüne açmaya çalıştıklarını kaydeden Gökdemir “2017 yılında diğer yıllarda olduğu gibi tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde kalarak çalışmalarımızı çiftçilerimizin menfaati doğrultusunda sürdürdük, başta Kaymakamlığımız olmak üzere Tarım il ve İlçe Müdürlüklerimizle, Üniversitemizle ve Mahalle muhtarlarımızla İlçe tarımını destekleyen çok sayıda toplantı ve bilgi alış verişi geçekleştirdik. Yıl boyunca çiftçilerimize, Budama, Arazide Gübreleme, İlaçlama, yabani otlarla mücadele konularında, İyi Tarım ve Organik tarım uygulamaları hakkında eğitimler ilgili kurum ve kuruluşlarla ortaklaşa düzenlenen organizasyonlar aracılığıyla verildi” dedi.



İlçede hızla gelişen zeytinciliğin daha iyi noktalara geleceğine inandığını ifade eden Başkan Gökdemir “2017 yılında ekim ayında ilçemizde zeytin hasadı başlamıştır ve bu günlerde hasat devam etmektedir. Çok sayıda çiftçi ekim ayından itibaren tane zeytin satışına başlamıştır. Her gün 50-60 ton zeytin tüccar tarafından satın alınmaktadır. 2017 yılında çevremizde gelişen doğal felaketler, zamansız yağan yağmurlar ve ardından yaşanan dolu ve gece ile gündüz arasında çok yüksek ısı değişimleri benzeri doğa olaylarının bu yıl Didim’de yaşanmaması ile birlikte ilçemizde zeytincilik yapan çiftçilerin teknik ve iyi tarım uygulamaları ile doğru ve bilinçli yapılan üretim çalışmalarının sonuçlarını Didim çiftçisi almaktadır. Tane zeytin üretimi ilçemizde oldukça yüksek ve verimlidir fakat tane zeytine prim ödenmemektedir. Tane zeytin prim ödemesi kapsamına alınırsa satışlar kayıt altına alınacak dolayısıyla vergi kaybı ve benzeri usulsüzlükler ortadan kalkacak. Böylelikle prim desteği ile kayıt altına alınan tane zeytin miktarı ile İlçemizde ne kadar tane zeytin üretildiği kesin olarak bilinecek. Didim’in zeytincilikte bir diğer avantajı da ekim ayı gibi erken olgunlaşıp bölgede 20 gün erken hasat edilmesiyle Zeytin tüccarının bu sebepten ötürü tercih edilmesi bakımından daha yüksek fiyata alıcı bulmaktadır. Çiftçilerimizin emekleri, teknik ve iyi tarım uygulamalarına rağmen Zeytine ve zeytinyağına geçen yıl verilenle aynı kalan 80 kuruşluk desteğin çiftçinin emeğini korumamaktadır. Zeytincilikte daha yüksek oranda bir destekleme ile her geçen gün daha fazla üreticinin zeytin yetiştiriciliğine yönelecek ve sektörün gelişecektir.”ifadelerini kullandı. Zeytincilikle birlikte tescilli zeytin markası ile fabrika sayısının arttığını dile getiren Gökdemir fabrika sayısının 8’e çıktığını, 25 tane tescil edilmiş yağ markası bulunduğunu söyledi.



Hayvancılıkla ilgili de verilen paylaşan Başkan Gökdemir, “İlçemizde tarımın yanı sıra hayvancılık ta son yıllarda gelişmektedir. İlçemizde son yapılan tespitlerle 3 bin baş sığır, 8 bin baş koyun, 4 bin baş keçi, 312 bin adet kanatlı hayvan bulunmaktadır. Geçtiğimiz yıl Tarım il ve ilçe Müdürlüğümüz ve İşkur ile ortaklaşa Çoban Eğitimi ilçemizde verilmiştir. Bunun yanı sıra arıcılık faaliyetleri ilçemizde yapılmaktadır. Tarım il ve ilçe Müdürlüğümüzle ortaklaşa Arıcılık eğitimi bu faaliyetle ilgilenen çiftçilerimize verilmiştir” diye konuştu.

Oda olarak üreticilerin kendilerini yenilemesi ve gelişimi için fuarlara da ağırlık verdiklerini belirten Gökdemir “Her yıl olduğu gibi 2017 yılında da çiftçimizle birlikte bölgedeki İzmir ve Aydın başta olmak üzere Tarım Fuarlarına katılım sağladık. Tarım alanında hem uygulamaları hem de birebir bilgilerle yeni teknoloji ürünlerinin kullanılması ile ilgili bilgiler alınarak, sektördeki gelişmeler uygulamalarıyla yerinde görülmüştür. Didim de tarım her geçen yıl artan ivmeyle büyümektedir” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile