Dr. Fevzi Yılmaz, Gökova Körfezi’nde avlanan amatör ve profesyonelleri, zehirli balıklar konusunda ikaz etti. Körfezde son 10 yıldır yaptıkları çalışmalarla 180’den fazla balık türünün yaşadığı tespit ettiklerini belirten Yılmaz, bunların 27`sinin zehirli olduğunu söyledi.
Doç. Dr. Yılmaz, amatör avcıların ve balıkçılıkla geçinenlerin, zehirli balıklar konusunda dikkatli olması gerektiğini vurgulayarak, “Zehir dikeninin battığı yerde morarma, his bozukluğu, kısmi felç görülebilir. Yara bir şekilde açılırsa, uzun süre iyileşmeyen açık ve ağrılı yaralar gelişebilir. Genel zehirlenme tedavisi uygulanır ancak uzmanına başvurulması gerekir. Boyun ve göğüsten zehirlenme ise öldürücü olabilir, çünkü solunum güçlüğüne ve beyindeki solunum merkezinin kısmi felcine yol açar.” dedi.
Yılmaz, zehirli balıkların kıkırdaklı ve kemikli grubu olmak üzere ikiye ayrıldığını kaydederek, “Bunlar, vücutlarının çeşitli yerlerinde zehir dikenleri taşır. 180 balığının 21 tanesi köpekbalığı ve vatos dediğimiz kıkırdaklılardır, geri kalanları ise kemikli grubuna dahildir. Vatoslar, sokan balık, trakonya, kurbağa balığı ve iskorbit türleri en zehirlileridir. Balon balığı ise yenirse zehirler. Son yıllarda denizlerimizde giderek artan ve bir Kızıldeniz göçmeni olan bu balığın yanmasi, son derece ciddi riskler taşımaktadır.” şeklinde konuştu.
Gökova Körfezi`nde 27 Zehirli Balık Türü Tespit Edildi
Muğla Üniversitesi (MÜ) Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.