Gökyüzünün Efendisi Sahin, Yarali Halde Bulundu

Gökyüzünün Efendisi Sahin, Yarali Halde Bulundu

Aydin’da duyarli bir vatandas tarafindan arazide bitkin halde bulunan sahin, tedavisinin ardindan yeniden dogaya salinacak.



Türkiye’nin önemli dogal yasam alanlarindan olan Aydin’da Osman Çoban isimli duyarli bir vatandas tarafindan arazide bitkin ve yarali halde sahin bulundu. Gökyüzünün efendisi olarak bilinen yirtici kuslardan sahini, bulundugu yerden alan Çoban, yarali kusu veterinere götürdü. Yarali sahine ilkyardim yapilmasinin ardindan durum Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi’ne (EKODOSD) bildirildi.

Ihbar üzerine veteriner klinigine giden Dernek Baskani Bahattin Sürücü, bitkin düsen sahini teslim aldi. Yapilan kontrollerde uçma teleklerinden vuruldugu tahmin edilen sahini, duyarli vatandasin dikkati kurtardi. Gökyüzünün efendisi olarak bilinen sahin ise bir süre rehabilitasyon bölümünde kalarak iyilesmesi gerektigi için, Aydin Doga Koruma ve Milli Parklar Sube Müdürlügü uzmanlarina teslim edildi. Yarali sahin Aydin DKMP tarafindan ADÜ Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldü. Iyilesene kadar gerekli tedavi ve ölçümlerin ardindan yarali sahin yeniden dogaya salinarak özgürlüge kanat çirpacak.

Vatandaslari, gökyüzünün efendilerine karsi daha dikkatli ve duyarli olmaya davet eden EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Ekosistemin önemli parçalari olan yirtici kuslarin zaman zaman duyarsiz kisiler tarafindan atesli silahlarla vurulduklari görülmektedir. Bu tür yirtici kuslar genellikle kümes hayvanlari ya da güvercinlere saldiriyor gerekçesiyle ya da canli denek olarak vurulmakta, tedavi sonrasi bazilari dogaya geri dönmekte, bazilariysa uçamadiklarindan bakima muhtaç hale gelmektedir. Veterinerlik Fakültesinde daha önce vurulan kuslarin röntgen filmlerine bakildiginda, atesli silahlara maruz kalan yirtici kuslarin vücutlarinda birçok saçmalarin görüldügü, bunlardan bazilarinin kanatlarina isabet etmesi sonucu uçma yetenegini kaybettikleri görülmektedir. Sahin gibi yirtici kuslarin, fare gibi tarim zararlilarini tüketmesi nedeniyle, çiftçilere çok yarari olmaktadir. Dogal denge içinde önemli islevi bulunan yirtici kuslarin korunmasi için, vuranlara mutlaka gerekli yaptirimlar uygulanmali ve bilgilendirmenin sürekliligi saglanmalidir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile