İSTANBUL - Küçükçekmece Belediyesince bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen "Göl Saatleri Şiir Akşamı" etkinliğine 22 şair katıldı.
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla Küçükçekmece Balıkçı Adası'nda (Mavran Adası) düzenlenen etkinlikte konuşan Belediye Başkanı Temel Karadeniz, "Küçükçekmece Belediyesi edebiyat dünyasına nefesinin yettiği kadarıyla katkı sunmaya devam edecek" dedi.
Karadeniz, son zamanlarda çok satan kitaplara ilgi gösterildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Şiiri ve edebiyatı yaptığımız etkinliklerle daha rağbet gören bir alan haline getirmek istiyoruz. Nasıl ki üstad Necip Fazıl 'Alıp beni götürsün tam dört inanmış adam' diyor. Bizim de dışarıda bu dünyadan habersiz insanları edebiyatın güzelliklerine götürmemiz gerekiyor."
Edebiyat ve şiirin tadına varamamış kişileri, düzenledikleri etkinliklerde sanatla tanıştırmak istediklerini dile getiren Karadeniz, "Edebiyata ve şiire olan ilgiyi artırmalıyız. Ben şiir dostlarını tekrar selamlıyorum. Hepsi birbirinden kıymetli şairlerimiz var" diye konuştu.
- Bıyıklı: "İnadına şiir, inadına sanat"
TYB İstanbul Şubesi Başkanı Mahmut Bıyıklı da savaşın değil, şiirin gündemde olduğu bir ülkede barış olacağının altını çizerek, "Biz de bu karmaşaya, savaşa ve bütün çatışmalara rağmen 'inadına şiir, inadına sanat' diyerek, insanları sanata dost olmaya çağırdık. Usta şairlerin yanında genç şairlerin de yer almasıyla, bu şiir aşkının, meşalesinin elden ele dolaşacağının bir göstergesi olmasını istedik" ifadelerini kullandı.
Küçükçekmece Belediyesi ile kültür sanat ortamına katkı sunmaktan memnuniyet duyduklarını kaydeden Bıyıklı, bütün gayretlerinin şiirin, sanatın ve edebiyatın, geçmişte olduğu gibi bugün de istenilen ve hakettiği değeri bulması olduğunu söyledi.
- Ay: "Bizim medeniyetimiz şiir medeniyeti"
Etkinliğin "onur konuğu" şair Arif Ay ise dünyanın karanlık günlerden geçtiğini dile getirerek, "Özellikle İslam dünyası büyük bir acının, büyük bir felaketin içerisinde kıvranıyor. Bu karanlıktan çıkmanın, bu karanlığı bertaraf etmenin silahla ya da başka unsurlarla olacağına ben şahsen inanmıyorum" dedi.
Sanatın ve edebiyatın öne çıkmasının, savaşın, trajedinin ve onursuzluğun ortadan kalkmasına etkisi olacağına inandığını sözlerine ekleyen Ay şöyle konuştu:
"Bizim medeniyetimiz şiir medeniyetidir. Bu medeniyet içinde doğumdan ölümümüze, hayatımızın her alanını şiirle süslemişiz. Mimarimizi şiirle süslemişiz. Selimiye bir şiirin karşılığıdır. Ticaretimizi, el sanatlarımızı şiirle süslemişiz. Doğumda şiirler söylemişiz. Ölümde, ağıtlarımızı yine şiirlerle dile getirmişiz. Dünyanın her kriz dönemlerinde o krizin verdiği bunalımı ve umutsuzluğu insanların üzerinden atan şiirler olmuştur. Mevlana ve Yunus kritik dönemlerde gelmiştir."
Arif Ay, şiiri bir gençlik uğraşı, bir hevesin karşılığı gibi görmenin yanlış olduğuna dikkati çekerek, "Şeyh Galip şairleri kastederek 'Onlar ki kelama can verenlerdir' der. Buradaki 'kelama can vermek' şiirin gücünü ve etkisini vurgulayan bir cümledir" dedi.
Günbatımında başlayan etkinlikte, şairler Adem Turan, Ali Ural, Arif Ay, Ali Ayçil, Aykut Nasip Kelebek, Bestami Yazgan, Celal Fedai, Cemalettin Latiç, Hüseyin Akın, Hüseyin Atlansoy, Hüseyin Karaca, Mevlana İdris, Recep Garip, Serdar Kacır, Sümeyye Betül, Şakir Krutulmuş, Şeref Akbaba, Turan Koç, Ömer Faruk Ünalan, Özcan Ünlü ve Zeynep Arkan şiirlerini okudular. Etkinlik sırasında bir kaza geçiren Nurettin Durman'ın şiirini ise Mahmut Bıyıklı seslendirdi. Bıyıklı, kolu kırılan Durman'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
Etkinliğin sonunda, Türk halk müziği sanatçısı Cengiz Özkan, "birlik ve kardeşlik" türküleri seslendirdi.
'Göl Saatleri Şiir Akşamı'
Küçükçekmece Belediyesince ve Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'nin katkılarıyla gerçekleştirilen etkinlikte 21 şair şiirlerini okudu