Gölevez Dünya Markası Olma Yolunda
İçel’in Anamur ilçesinde “Gölevezin Bilimsel Olarak Yetiştiriciliği ve Sağlık İçin Önemi” konulu bir konferans düzenlendi.
1996 yılından bu yana patatese alternatif bir ürün olarak gölevezin cips yapılarak da pazarlanabileceği konusunda çalışma yapan Gıda Yüksek Mühendisi Bilim Adamı Mevlüt Şen, projeye nokta koyma aşamasında olduğunu söyledi.
Gölevez bitkisinin bilimsel yetiştiriciliği, cipse işlenmesi, değerlendirilme şekilleri, sanayi ürününe dönüştürülmesi, kalın bağırsak kanserini önleyici etkisi ve sağlık için önemini anlatılan Şen, “Gölevez, Asya’nın güney doğusundan Afrika kıtasına ve pasifik adalarına kadar üretimi yayılmış, yine Asya, Afrika, ABD ve Havaii Adaları başta olmak üzere dünyada 5 milyon 700 bin ton üretimi yapılan bir üründür. Yemeğinden tutunda cipsine kadar binlerce çeşit tüketim şekliyle milyonlarca insanın temel gıda kaynağını oluşturmaktadır. Buralarda bilinen yaygın adı Taro olup ülkemizde Gölevez, KKTC’de ise Kolakas olarak tanınmaktadır. Dünyada böylesine geniş bir coğrafyada üretim ve tüketimi olan Gölevez ülkemizde muzun üretim alanlarına benzer şekilde kıyı Akdeniz’de Bozyazı ve Anamur’da yetiştirilmektedir. Maalesef ki dünyada yarım milyarın üzerinde insanın temel besin kaynağı olan gölevez ülkemizde üretim bölgesinin dışında tanınmamaktadır" dedi.
Gölevezin gıda sanayine taşınarak pazar kanallarının açılmasına ve sözleşmeli üretim yöntemine geçilmesine yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Şen, "İnsanların gölevez tüketerek hem temel besin ihtiyaçları olan karbonhidrat, protein, mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşılayacaklar hem de kalınbağırsak kanseri hastalığına karşı tedavi edici değil, korunacaklardır. Gölevezin tüketilmesi halinde özellikle yaşlıların kemik erimesinin önlenecektir. Bebeklerin kemik gelişimi sağlıklı olacaktır. Tüketiciler böylece hazır gıda olarak gölevez cipsini tüketerek temin edebileceklerdir. Yeni bir alternatif ve organik gıda tüketilebileceklerdir. Şeker ve yağ oranı düşük olduğu için oldukça sağlıklı bir besin maddesi. Lifli bir bitki ve bu nedenle besinlerle alınan ilaç atıkları ve kanserojen maddeleri daha sindirim sistemi tarafından emilmeden hapsediyor. Böylece zararlı maddelerin vücuda geçmesini önleyerek kanser riskini azaltıyor. Gölevez’de Potasyum oranı yüksek olduğundan insanlarda üreme hormonunu da arttırmaktadır. Cips fabrikalarının sözleşmeli gölevez üretimi yaptırmasıyla pazarlama sorunu da olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Gölevezin önümüzdeki yıllarda Anamur ve Bozyazı için büyük bir gelir kaynağı olacağını belirten Şen, üreticilerin yılda dekar başına 10 bin TL gelir elde edebileceğinin de altını çizdi. Şen, şu anda dünyada patenti olmayan Gölevez cipsinin patent müracaatını yaptığını kaydetti.
Konferans sonrası katılımcılara gölevez cipsi ikram edildi.