Dernek olarak yaptıkları çalışmalar hakkında da bilgi veren Sümer, “Bakanlık raporuna göre Can Gölü havzasını besleyen dereler iyice tıkanmış durumdadır. Magon gölünde azalan oksijen miktarı balık ölümlerine yol açmaktadır. Tuz gölüne kanalizasyon suyu karışmaktadır. Sapanca gölünde ise bilinçsiz olarak yapılan avcılık gölü bitime noktasına getirmiştir” dedi.
Van Gölü’nün; Ph, tuzluluk, organik madde ve amonyum azotu açısından kirlenmiş durumda olduğunu vurgulayan Sümer şunları söyledi:
“Gölde fosfat kirlenmesi de vardır. Çevre illerdeki atık sular Van Gölüne deşarj edilmektedir. Tuz gölünde ise sanayi ve tarım atıkları deşarj edilmektedir. Atıkları ağır metal konsültasyonu artığından balık ölümleri yaşanmaktadır. Sapanca gölünse ise göçmen kuşlar avlanmaktadır. Gölde seksen tür kuş cinsi bulunmakta olup bu kuşların avlanması su havzasının yaşantısını olumsuz yönde etkilemektedir.”
Göller Ve Sulak Alanlar Korunmalı
Çevre Derneği Başkanı Doç.Dr. Güner Sümer, son gülerde basında göllerde, sulak alanlarda ve nehirlerde yaşayan balıkların ölümü ile ilgili haberler yer aldığını hatırlatarak, çevrecileri, halk ve yetkilileri gölleri ve sulak alanları korumaya çağırdı.