Gölpazarı İtfaiye Amiri Fatih Gökler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkez ve köylerinde ev, çatı, iş yeri, baca, baraka, samanlık ve kömürlük gibi alanlarda çıkan yangınların büyük kısmının kış aylarında meydana geldiğini söyledi.
Gökler, özellikle baca ve çatı tutuşması, elektrik kontağı ve kıvılcım sıçramasından kaynaklı çıkan yangınların kasım ve nisan aylarında artış gösterdiğini belirtti.
Ev ve iş yerlerinde bulunan kalorifer dairelerinin, kazanların ve bacaların bakımının periyodik olarak yaptırılmasını vurgulayan Gökler, 'Yangın, duman, yanık kokusu, alev gibi anormal bir durumla karşılaşan kişiler soğukkanlılığını muhafaza etmeli ve paniğe sebebiyet vermeden çevresindekileri uyarmalıdır. Sobalar, elektrik tesisatlarından uzak yerlere kurulmalı.' dedi.
Soba borularında bağlantı yerlerinin iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Gökler, bacaların en az yılda bir defa temizlenmesi gerektiğini hatırlatarak, 'Elektrikli battaniye gibi elektrikli ısıtıcılar uzun süre kullanılmamalı. Çatı katlarında bacaların geçtiği bölgelere yanıcı ve parlayıcı maddeler konulmamalı. Önlemler alınarak üzücü olayların önüne geçilebilir.' diye konuştu.
Karbonmonoksit zehirlenmeleri ve lodoslu havalarda dikkat edilmesi gereken konusunda uyarılarda bulunan Gökler, şunları kaydetti
'Kışın, özellikle alçak basınçlı havalarda soba, şofben, baca zehirlenmesi gibi vakalarla sıklıkla karşılaşabiliyoruz. Karbonmonoksit sıklıkla kapalı ve iyi havalandırılmayan ortamlarda, açık ocaklar, bacası iyi çekmeyen soba, şofben ve bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeni meydana geliyor. Karbonmonoksitle meydana gelen zehirlenmelerde kısa sürede tıbbi müdahale yapılmazsa zehirlenmeler ölümle sonuçlanabilir. Lodos esintisinin etkili olduğu süre boyunca gerekmedikçe soba yakılmamalı, yanmakta olan soba yatmadan evvel söndürülmelidir.'
Gölpazarı'nda Yangın Ve Zehirlenmelere Karşı Uyarı
Gölpazarı Belediyesi İtfaiye Amirliği, kış aylarında yaşanabilecek yangın, karbonmonoksit ve zehirlenmelerine karşı uyarılarda bulundu.