Gönen Çayi'nda Kirlilik Açiklamasi Toplu Balik Ölümleri Yasandi

Gönen Çayi'nda Kirlilik Açiklamasi Toplu Balik Ölümleri Yasandi

Balikesir’in önemli su kaynaklarindan olan Gönen Çayi’nin rengi kirlilik sebebiyle siyaha döndü. Suda toplu balik ölümleri yasandi.

Balikesir’in önemli su kaynaklarindan biri olarak Kazdaglari’ndan dogup Marmara Denizi’ne ulasan Gönen Çayi’ndaki kirlilik sebebiyle balik ölümleri yasandi. Siyaha boyanan çaydaki kirlilige sanayi tesislerinin atiklarinin yol açtigi ileri sürüldü.

“Denetimlerin yetersiz kalmasi sonucunda her yil bu kisir döngü yasaniyor”

Konuya iliskin açiklamalarda bulunan eski dönem milletvekillerinden Namik Havutça, "Gönen Çayi, Kazdaglari’ndan dogup bütün Balikesir topraklarini kat ederek Marmara’da Erdek Körfezi’nde denize dökülüyor. Gönen Ovasi’na ve Misakça Deltasi’na, Gönen Çayi hayat veriyor. Deltada flamingolar ve ördek türleri basta olmak üzere onlarca kus türüne ve balik popülasyonuna hayat veriyor. Gönen Çayi’nin denize döküldügü alan adeta bir balik kuluçka merkezi. Gönen ilçesinde bulunan bazi sanayi tesisleri, özellikle resmî tatil günlerinde zehirli atiklarini aritmadan çaya birakiyor ve sonuçta çaydaki baliklarin ve diger canlilarin toplu ölümüne neden oluyor. Sadece balik ölümleri degil, insan sagligini ve bütün canli yasamini tehdit ediyor. Gönen çayi havzasinda 180 bin hektar tarim arazisi Türkiye’nin çeltik ambari durumunda. Tarim arazileri bu çayin sulari ile besleniyor. Ne yazik ki denetimlerin yetersiz kalmasi sonucunda her yil bu kisir döngü yasaniyor. Su anda çayda adeta balik katliami yasaniyor” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile