İlçedeki bıçak ustaları, kurban kesmede kullanılacak bıçakların yapımı, tamiri ve bakımı sebebiyle yoğun mesai harcıyor.
İlçede yaşayan bıçak ustalarından Kemal Gülcanbay, eski dövme, sıcak ateşte yapılan bıçakların sayısının gün geçtikçe azaldığını söyledi.
Bu nedenle bıçak alırken kaliteye dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Gülcenbay, 'Bu meslek artık unutulmaya yüz tutan mesleklerden. Artık bıçakların süper marketlerde satılmaya başlaması sadece bu iş ile geçimini sağlayan bıçakçıların dayanma gücünü azaltıyor bu yüzden hepimiz bayramdan bayramı bekler hale geliyoruz.' dedi.
3 kuşaktır ailece bıçakçılıkla uğraştığını dile getiren sulu kösele bıçak ustası Ömer Orakçı da şunları söyledi:
'Öncelikle eski kurbanların havası yok. Biraz ithal bıçakların yaptığı etki ve kurbanlıkların belediyeler tarafından toplu yerlerde kesilmesi ile vatandaşların ortak hisseli kurban kesimi işine girmelerinden dolayı bileylediğimiz bıçak sayısı her geçen sene azalıyor. Eskiden herkes bir bıçak alır evinde keserdi kurbanını. Şimdi bunların etkisi zaten unutulan eski bir yöntem olan suda makaralı kösele taşı ile bileme parlatma mesleğini 20 senedir babamdan bana geçti. Şimdi de çocuklarım yanımda ama bu meslek artık bizden çocuklarımıza geçemeyecek yok olacak diye düşünüyorum.'
Kurban hazırlıkları kapsamında çok sayıda vatandaş yeni bıçak alırken, bazılarının ise eski bıçaklarını biletmeyi tercih ettiği aktaran bıçakçı Hasan Sarıdan da, 'Kurban bıçakları kalitesine göre 10 ile 150 lira arasında değişirken türüne göre de bileme bakım onarım 3 ile10 lira arasında bileniyor.' diye konuştu.
Bıçakçılardaki yoğunluk nedeniyle bıçaklarını tamir ettirmek ya da bakımını yaptırmak isteyen vatandaşlar sıra bekliyor.
Gönen'de Bıçakçıların Bayram Mesaisi
Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle bıçakçılarda yoğunluk yaşanıyor.