Gönen İğne Oyası İçin Tescil Talebi

Balıkesir'in Gönen İlçe Belediye Başkanlığının, yöreye özgü el sanatı olan iğne oyasının "coğrafi işaret" olarak tescillenmesi için Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında ilan edildi.

İlanda; oya, süslemek ve süslenmek ihtiyacıyla yapılan ve tekniği örgü olan el sanatı olarak tanımlandı. İğne oyası ise iğne ile kumaş, kalın iplik ve zincir üzerine düğüm atılarak yapılan örgü türü olarak belirtildi.
İğneye takılı ipliğin, oluşturulan küçük gözeneklerden geçirilip sıkıştırılması, düğümlenmesi ile oluşan yüzeylerin iki veya üç boyutlu bir el işi olan iğne oyasına ilişkin ilanda şu bilgilere yer verildi:
"İğne oyası; turistik el sanatları grubuna giren ev ve süs eşyası türünden, takı ve süs amacıyla ağırlıklı olarak hanımlar tarafından kullanılan estetik ve sanatsal özelliklere sahip bir eşya türüdür. Balıkesir Gönen yöresinde iğne oyacılığı uzun yıllardır, 7 yaşından 77 yaşına kadar, pek çok bayan tarafından en ince ayrıntılarına kadar öğrenilmiş ve üzerinde uzmanlaşılmış olan bir sanat, meslek ve iş türüdür.
Gönen İğne Oyasında iğne oyası temelini oluşturan Zürafa tekniğinin üst üste çalışılması sonucunda oluşan kafes görünümündeki gözemesiz ilmik kullanılır. Diğer yörelerin tamamında üçgen (gözemeli) ilmik kullanılmaktadır."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile