Toplantıda kadınlara proje hakkında bilgiler verildi.
Dalaman Likya Vört Otel Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman, Muğla Valisi Fatih Şahin'in eşi Ayşe Şahin, Dalaman Kaymakam’ın eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu konuşmacı olarak yer aldı.
Yapılan toplantıya; Dalaman Kaymakamı Yılmaz Şimşek, Dalaman Garnizon Komutanı’nın Eşi Arzu Çol, Ortaca Kaymakamının eşi Gülşen Yılmaz, Belediye Başkanı’nın eşi Ümran Yılmaz, Dalaman AKP Kadın Kolları Başkanı CHP Kadın Kolları Başkanı Bazı sivil toplum kuruluşları başkan ve üyeleri 160’a yakın çok sayıda Dalaman’lı bayan katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını ev sahipliğini yapan Dalaman Kaymakamının eşi Çiğdem Olgun Şimşek yaptı. "gönüllülük" kavramının, tamamen gönülle ilgili olduğunu, sadece kimsesiz veya aileye muhtaç çocuklara değil, huzur evlerindeki yaşlıların da gönüllü ziyaretçilere ihtiyacı olduğunu vurguladı. Gönüllü ailelerle, çocukların gelişmesine koyacağımız katkıların, giderek toplumsal kalkınmayada katkı sağlayacağını ifade etti.
Vali Fatih Şahin’in eşi Ayşe Şahin ise, projenin çok önemli olduğunu ve kamuoyuna tanıtılması gerektiğini söyledi.
"Gönül Elçileri" projesi ile "Koruyucu Aile" projesinin karıştırılmaması gerektiğine söyleyen Şahin; "Toplumda 'gönüllülük' kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek amacıyla Sayın Başbakanımızın eşi Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin'in önderliğinde, 'Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri' projesi uygulanmaya başlandı. Projenin ilk tanıtım toplantısı ise, 81 İl Valimizin eşlerinin katılımıyla 19 Aralık 2012'de Ankara'da yapıldı" dedi.
Kaymakamlar, eşleri ve diğer kamu yöneticilerinin eşleriyle projeyi toplumun her kesimine anlatmaya ve yaymaya çalıştıklarınıbildiren Ayşe Şahin; “çocukların sağlıklı gelişebilmeleri için kendilerini koruyacak, sevecek, destekleyecek, güven sağlayacak, sosyal ve maddi gereksinimlerini karşılayabilecek sıcak bir aile ortamına ihtiyaçları vardır. Çocukların yeterli sevgi alabildikleri, gereksinimlerinin düzenli olarak karşılandığı sıcak aile ortamında yetiştirildiklerinde; sağlıklı bireyler olabildiklerinin bilimsel olarak kanıtlanmıştır."Gönül Elçileri" projesinin herkese anlatıp, katkı verilmesini istiyoruz.
Çocukların aile içi şiddet, geçimsizlik, ölüm ve ayrılma gibi nedenlerden dolayı koruma altına alındığına dikkati çeken Şahin; "Çocuklarımız bu durumu hiçbir şekilde hak etmiyor. Koruma altına alınmak, çocuklarımızın tercihi değildir" dedi.
Gönül Elçiliğinin insana ve insanlığa hizmet için karşılık beklemeden emek veren kişi ve gruplar için kullanılan derin anlamlı bir ifade olduğuna işaret eden Şahin, şöyle konuştu: "İfadenin derinliği yapılan işin içinde akıl, düşünce, deneyim, beceri ve profesyonel uzmanlıklar kadar inanç, değerler ve insan sevgisinin bulunmasından kaynaklı. İhtiyaç sahibi insanlara ve insanlığa katkı sağlamak isteyen herkes Gönül Elçisi olabilir. Gönül Elçisi hedef grupların ihtiyaçlarına göre kendi ilgi, bilgi, beceri ve deneyimleri kapsamındaki her tür sosyal hizmete katkı verebilecek."dedi Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ali Akkuzu ise, Gönül Elçileri Projesinin tanıtımının yanı sıra koruyucu aile hakkında da bilgiler verdi.
Şu ana kadar ilimizde bazı çocuk evlerinin açıldığını, önümüzdeki yıl, sayılarının daha da artırılacağını, konu ile ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek; "Koruyucu aile olarak gönüllülük, her çocuğun bir aileye ihtiyaç duyduğu, ailesi olmayan çocuklar için gönlünde yer açmaktır. Çocukların kalabalık yurt ve yuvalar yerine bir aile içinde büyüyüp, hayata daha iyi hazırlanabilmeleri için bir çocuğa anne baba sevgisi, şefkati ve duyarlılığı içinde sahip çıkarak onu büyütmektir" dedi.
“TOPLUMUMUZUN YARA ALMIŞ ÇOCUKLARI İÇİN BURADAYIZ”
Muğla Vali Yardımcısı Mestan Yayman İSE, "Bu projeyle, bazı çocuklarımız kendilerini daha güvende hissedecekler, daha başka bir hayata sahip olabilecekler. Bizler bir insanın hayatının seyrini değiştirecek, belki de bir çocuğumuzu etkili bir şekilde yeniden topluma kazandırabileceğiz. Bunun için buradayız. Hepimiz, toplumumuzun yara almış çocukları için buradayız. Gönül elçisi olmanın, bu önemli katkının başlangıcı için buradayız. Gönül elçiliği, din, dil, ırk, mezhep gözetmeden insan olduğu için insanca bir davranış sergilemektir. Gönülden gönüle hoş köprüler kurmaktır. Bu hareket sıcaklığı yayıyor, sevgiyi çoğaltıyor, kardeşliği artırıyor. Bu yüzden bu seferberliği hep birlikte yayalım" dedi.
Projeyle ilgili bilgilerin verilmesinin ardından katılımcılara koruyucu aile uygulaması ile koruyucu aile bilgi ve deneyim paylaşımı videoları izlettirildi. Toplantıya katılan ve Gönül Elçisi olmak isteyen kişi ya da ailelere de "Gönül Elçisi” Başvuru Formu dağıtıldı .
“Gönül Elçileri Projesi” Dalaman’da Tanıtıldı
Muğla’nın Dalaman’ın ilçesinde "Gönül Elçileri Projesi"nin tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.