Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen projeyle, toplumda "gönüllülük" kavramına yönelik farkındalık geliştirmek, gönüllü çalışmanın yaygınlaşmasını sağlamak, toplumsal kalkınmaya katkı sağlayacak insan kaynağı ihtiyacını güçlendirmek amaçlanıyor. Projenin çeşitli aşamaları da bulunuyor. İlk olarak koruyucu aile başlığındaki çalışmaları kapsayan projede, kaliteli yaşlanma ve kuşaklar arası uyum, engelli hizmetlerine erişim ile aile ve yoksulluk konuları da yer alıyor.
Proje kapsamında, yurt genelindeki gönüllü sayısı 600 bin 84 kişiye ulaştı. Her ilde vali eşlerinin koordinatörlüğünde yürütülen projede, en fazla gönüllü Hatay'da kayıt yaptırırken, bunu İstanbul ve Çorum takip etti. 203 bin 969 gönüllünün olduğu Hatay'ı, 47 bin 271 gönüllüyle İstanbul, 43 bin 705 gönüllüyle Çorum izledi. 38 bin 190 gönüllünün olduğu İçel dördüncü sırada yer alırken, bu şehirleri 29 bin 154 gönüllüyle Kırklareli, 22 bin 597 gönüllüyle Balıkesir, 18 bin 321 gönüllüyle Tokat, 17 bin 655 gönüllüyle Samsun, 16 bin 571 gönüllüyle Adana izledi. 699 gönüllünün sisteme kayıt yaptırdığı İzmir 54'üncü ve 579 gönüllünün bulunduğu Ankara 56'ncı sırada yer aldı.
-Gönüllüsü az olan iller-
Gönül Elçileri Projesi kapsamında en az gönüllünün bulunduğu iller 35 kişi ile Bartın, 52 kişi ile Manisa, 88 kişi ile Kilis, 91 kişi ile Aydın oldu. Bin kişinin altında gönül elçisi bulunan diğer iller ise şöyle:
"Artvin, Kayseri, Bursa, Bilecik, Adıyaman, Giresun, Sivas, Burdur, Uşak, Sinop, Bolu, Şırnak, Erzincan, Bingöl, Bayburt, Afyonkarahisar, Osmaniye, Kars, Yalova, Hakkari, Tunceli, Eskişehir, Karaman, Ardahan, Sakarya, Yozgat, Çanakkale, Muş, Gümüşhane ve Diyarbakır."
-"Hatay'da 220 çocuğumuz sıcak yuvaya kavuştu"-
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gönül Elçileri Projesi'ne başlarken 3 ayrı toplantı yaptıklarını ve yol haritasını belirlediklerini ifade ederek, toplumun tüm kesimlerini projeye dahil ettiklerini söyledi.
Proje kapsamında 6 ayda 50 toplantı yaptıklarını belirten Lekesiz, toplantılara muhtarlar, çiftçiler, iş adamları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve okul müdürleri başta olmak üzere yaklaşık 8 bin 900 kişinin katıldığını dile getirdi. Lekesiz, şöyle devam etti:
"Bu etkinlikler sonucunda toplumsal bir sahiplenme oldu. İnsanlar gönül elçisi olmak için yarıştı. Gönül Elçileri Projesi topluma mal oldu. Şu anda Türkiye'deki her 3 gönüllüden 1'i Hatay'dan. Proje kapsamında gönüllülerimiz ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 6 ay gibi kısa bir sürede, Hatay'da 220 çocuğumuz sıcak yuvaya kavuştu. 41 çocuğu koruma kararını kaldırarak öz ailelerinin yanına döndürdük. 84 çocuğumuz, sosyal ve ekonomik destek vererek yakın akrabaları ile yaşamaya başladı.
Ayrıca 95 çocuk 66 koruyucu aileye verildi.
Sıcak yuvalara kavuşan çocuklarımızda çok olumlu gelişmeler gözlemliyoruz."
Vali Lekesiz, eşi Zehra Lekesiz'in de projeye çok büyük katkı verdiğini, eşinin tüm toplantılara katıldığını, ziyaretler yaptığını belirterek, "Gönül kapılarımızı sonuna kadar açalım" dedi.
-Gönül Elçileri Projesi-
Proje kapsamında, gönül elçileri, özgür iradeyle ve dayanışma ruhu içinde, herhangi bir maddi karşılık beklemeksizin sahip olduğu deneyim, beceri ve kaynakları toplumun dezavantajlı gruplarından önceliği bulunan kadın, çocuk, yaşlı, engelli, gazi, şehit aileleri ve diğer nüfus gruplarının yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik olarak kullanan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının vermiş olduğu kurumsal hizmetlere ve çalışmalara katkı sağlayan kişiler olarak tanımlanıyor. Projeye katılmak isteyenler, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri ile irtibata geçebiliyor veya vwwv.gonulelcileri.gov.tr adresinden başvuru yapabiliyor.
Gönül Elçilerinin Üçte Biri Hatay'da
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleştirilen Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi kapsamında yurt genelinde kayıt yaptıran gönüllülerin sayısı 600 bini geçti. En fazla gönüllünün olduğu şehir ise 203 bin 969 kişiyle Hatay oldu.