Hemodiyaliz hastalarına, tedavi sırasında el sanatları ve kitap okuma etkinliğiyle moral desteği sağlamayı amaçlayan 'Gönülden Destek Projesi'nin tanıtım toplantısı, Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında gerçekleştirildi.
Ankara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Çankaya Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu işbirliğiyle gerçekleştirilen projenin, Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hemodiyaliz Merkezi Siteler Semt Polikliniği'ndeki tanıtım toplantısında projenin detayları paylaşıldı.
Ankara 1. Bölge Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Tıbbı Hizmetler Başkanı Prof. Dr. Öner Odabaş, burada yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı tarafından, son 10-15 yılda kronik hastalarla ilgili farklı yaklaşımlar ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirildiğini söyledi.
Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bu anlamda çalışmaların güzel örneklerini sergilediğini belirten Odabaş, hastalara moral desteği vermeyi amaçlayan çalışmalar sonucu olumlu geri dönüşlere şahit olduğunu bildirdi.
'Bugün toplumumuzun çok ciddi bir sorunu olan son dönem böbrek hastalıklarında diyaliz kaçınılmaz.' ifadesini kullanan Odabaş, tedavi sürecini kolaylaştırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Odabaş, Türkiye'de organ nakli bekleyen çok sayıda hasta olduğunu belirterek, 'Organ nakli bekleyen hasta sayısı, bir yılda yaklaşık yüzde 10-15 artarken bağış yapan sayısı maalesef bunun üçte biri kadar. Yani her geçen sene kronik hastalarımız, böbrek hastalarımız artıyor. Onları bir şekilde daha mutlu etmemiz, bu tür projeler hazırlamamız lazım.' diye konuştu.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin de hastane olarak böbrek, karaciğer, kemik iliği ve kornea nakli gibi 4 önemli alanda hastalara hizmet verdiklerini anlattı.
Bu hizmetleri hem sayı hem de içerik olarak artırarak devam ettirme düşüncesinde olduklarını aktaran Zengin, 'Gönülden Destek Projesi'yle de önemli bir kısmı organ nakli bekleyen, böbrek yetmezliği olan ve hemodiyaliz programına devam eden hastalara hizmet vermeyi amaçladıklarını bildirdi. Zengin, şunları kaydetti:
'Hastalarımızın makineye bağlı kaldığı süre içinde, tedaviyi daha kolay ve sevimli hale getirebilmek, onlara daha hoş zaman geçirtebilmek adına, en azından bizim bildiğimiz kadarıyla ne Türkiye'de ne de dünyada örneği olmayan bir uygulama getirdik.
Yaklaşık bir aydır bu program devam ediyor. Hastalar memnun ve geri bildirimler çok iyi. Tabii pek çok hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da hastalarımızın moralinin yüksek olması, sağlık çalışanları olarak bizim işimizi de çok kolaylaştırıyor, hastalarımızın uyumu ve tedavi başarımız artıyor.'
Zengin, projenin hem Türkiye de hem dünyada örnek teşkil edeceğine inandığını vurguladı.
Proje de hastalarla etkinlikler gerçekleştirme ve onlara yardımcı olma görevi üstlenen sağlık öğrencileri adına konuşan Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programı öğrencisi Cemre Çalışkan ise hastaların yüzündeki tebessümü gördükçe motivasyonlarının da yükseldiğini söyledi.
Başlangıçta hastaların isteksizliğinin kendilerini olumsuz etkilediğini anlatan Çalışkan, zamanla birbirlerinden etkilenerek, etkinliklerden hoşlanarak katılım oranının arttığını belirtti.
Çalışkan, hastalarla kitap okuma, ahşap boyama ve süsleme sanatı etkinlikleri gerçekleştirdiklerini, uygulamanın zamanla hem hastalar hem de hasta yakınlarınca çok olumlu karşılandığını dile getirdi.
Diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları da projeye katkı sunanlara teşekkür ederek, etkinliklerle moral bulduklarını kaydetti.
'Gönülden Destek Projesi' Tanıtıldı
Hemodiyaliz hastalarının moralini yüksek tutmayı amaç edinen 'Gönülden Destek Projesi'nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.