Gönülleri Fetheden Mevlid-I Serif'in Sairi Süleyman Çelebi Kütahya'da Anildi

Gönülleri Fetheden Mevlid-I Serif'in Sairi Süleyman Çelebi Kütahya'da Anildi

Bursa Ulu Cami’nin ilk imam hatibi ve Mevlid-i Serif olarak bilinen Vesiletü’n-Necat’in yazari Süleyman Çelebi, adinin ve eserinin gelecek nesillere tasinmasi amaciyla vefatinin 600. yilin Kütahya’da anildi.

Kütahya Dumlupinar Üniversitesi (DPÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü tarafindan düzenlenen moderatörlügünü Rektör Prof. Dr. Kazim Uysal’in yaptigi, Prof. Dr. Tuncay Bülbül ve Doç. Dr. Ahmet Uslu’nun konusmaci olarak katildiklari vefatinin 600. yilinda Süleyman Çelebi ve Mevlit Programi gerçeklestirildi.



DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü ile TÖMER tarafindan ortaklasa düzenlenen Birlesmis Milletler Egitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) anma ve kutlama yil dönümleri programina aldigi Süleyman Çelebi için Vefatinin 600. yilinda Süleyman Çelebi ve Mevlit Programi tertiplendi.

Peygamber sevgisi ve Peygamber’e olan ihtiyaç temali konusma yapan programin moderatörü Rektör Prof. Dr. Kâzim Uysal, sunlari söyledi: "Süleyman Çelebi vefatinin 600. yilinda üniversitemizde anilmakta. Onun yazmis oldugu mevlidi anlamaya çalismaktan son derece memnun oldugumu belirtmek istiyorum. Içinde yasadigimiz sistem bize gösteriyor ki sonsuz irade, güç, kudret, ilim sahibi bir yaratici var. Çünkü eser yaraticinin varligini ve her an is basinda oldugunu gösteriyor. Allahi içimizden birini seçmis, ta ki kendini bize tanitsin. Iste bütün insanlik âlemi içerisinde aleyhissalatü vesselam Rabbimizin seçtigi kul. Onun elçisi. Bize hayatin manasini tanitiyor. Allah içimizden en çok onu sevmis ve onu kendime muhatap etmis. Bize elçi etmis. Süleyman Çelebi hazretleri peygamberimizi çok iyi anlayan, anlatan bir siir yazmis. Bazi büyük insanlara methiyeler var. Peygamberimiz ne kadar övülse azdir. Çünkü bu varlik âleminin yaratilma sebebi odur. Bunu en iyi Süleyman Çelebi hazretleri anlamis ki, en iyi siiri o yazmis. Peygamberimizin hayatini, dogumunu, en iyi vasfiyeyi o anlatmis. Ondan dolayi sadece ülkemizde degil çok genis cografyalarda mevlit gelenegi en azindan 600 yildir var ve biz Süleyman Çelebi Hazretleri’nin yazmis oldugu mevlitle Peygamberimiz Aleyhisselam’i anariz, onu yâd ederiz, salavat getiririz ve özellikle vefatlarda Müslümanlar bir araya geldiginde çok kabul gören, çok güzel bir adet olmus."

Prof. Dr. Uysal, sözlerini "Merhum Süleyman Çelebi o gelmese her seyin ne kadar bos anlamsiz oldugunu bildigi için, onu çok sevdigi için en güzel siiri o yazmis" diyerek tamamladi.

Konusmalarin ardindan Herdem Ney Türk Müzigi toplulugunun seslendirdigi ilahiler ve sonrasinda Hafiz Adem Karabey tarafindan Mevlit bahrini okundu.

Programda Ayasofya-i Kabir Camii Serif’i imam hatibi hafiz Ferruh Mustuer’in Kuran-i Kerim tileveti ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile